La Gălănești, în organizarea GEC Bucovina

Dezbateri pe tema protejării apelor

Zece reprezentanți ai producătorilor agricoli individuali din Ucraina și reprezentanți ai Asociațiai Bukvitsa din Cernăuți au participat, săptămâna trecută, la o sesiune informativ-consultativă organizată la Gălănești de Asociația Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina și primăria localității, pe tema protecției apelor.
 

Au mai participat și reprezentanți ai Agenției de Protecția Mediului Suceava, ai autorităților locale, alte persoane interesate de problemele legate de securitatea apei, de gospodărirea durabilă a resurselor, preveni-rea și reducerea poluării cu nutrienți din surse agrozootehnice în zona transfrontalieră româno-ucraineană a bazinului hidrografic Siret. „Sesiunea informativ-consultativă s-a desfășurat în spiritul Convenției de la Aarhus privind accesul la infor-mație și participarea publicului la luarea deciziei în pro-bleme de mediu. Întâlnirea a reprezentat un exercițiu privind colaborarea transfrontalieră în domeniul apelor, informarea și conștientizarea comunităților rurale din zo-nele de graniță România – Ucraina în scopul implicării cetățenilor, în cadrul unei colaborări eficiente, în activi-tatea decizională pentru menținerea echilibrului dintre conservarea resurselor de apă și dezvoltarea durabilă a co-munităților rurale”, a declarat dna Loreta Cauteș, managerul de proiect. Potrivit unui comunicat GEC, în prima parte a sesiunii s-au prezentat, printre altele, legislația existentă referitoare la apă, bazinul hidrografic Siret și Euroregiunea „Munții Carpați”, impactul surselor de poluare din activitățile agrozootehnice asupra apei, în special, și naturii, în general, efectele poluării cu nutrienți asupra sănătății umane și a mediului, precum și particu-laritățile comunei Gălănești, din punct de vedere al vulnerabilității la poluarea cu nutrienți. De asemenea, a fost pro-pus un ghid de bune practici pentru prevenirea și reducerea poluării cu nutrienți din surse agro-zootehnice. A doua parte s-a axat pe discuții asupra draft-ului prezentat, în scopul îmbunătățirii acestuia. Sesiunea face parte din Proiectul “Clean water”, desfășu-rat cadrul Programului de Veci-nătate România – Ucraina, Phare CBC 2005.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: