Peste câteva zile

Sărbătoarea Rădăuțiului, cu dans, cântec și splendori din ceramică

Pregătirile pentru Zilele Municipiului Rădăuți sunt în toi. Manifestările se vor desfășura în perioada 4-6 iulie, axându-se în special pe Festivalul Internațional de Folclor „Arcanul”, ajuns la cea de-a XVII-a ediție, și pe Târgul Olarilor „Ochi de Păun”. În seara zilei de 3 iulie vor sosi deja grupurile invitate la festival. Vineri, la ora 18, este programată parada cân-tecului, dansului și portului popular, pe traseul dintre Casa de Cultură, Centrul municipiului și Piața centrală.
 

Deschiderea oficială a Festivalului Internațional „Arcanul” va avea loc la ora 19, urmând ca toate formațiile participante să prezinte un spectacol folcloric. Sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 19, rădăuțenii vor avea parte de un alt spectacol folcloric. Duminică, 6 iulie, la ora 11.30, se va desfășura parada dansului, cântecului și a portului popular pe traseul dintre Școala Generală Nr. 4 și Piața centrală. La ora 12.30, solistele Adriana Bucevschi, Ionela Popescu și Dana Dăncilă se vor întrece într-un recital de muzică. Spectacolul de gală se va desfășura cu începere de la ora 13. „Rădăuți – «Satul Bucuriei» sau «Satul sfatului», cum i se spunea în trecut, prin excelență este o așezare pitorească, cu vechi tradiții cultural-artistice, istorice și turistice în Bucovina. Rădăuțenii, oameni pașnici și statornici, sunt totodată recunoscuți ca distinși păstrători ai comorilor spirituale străbune. Acestea ar fi, în câteva cuvinte, datele cărții de vizită a Rădăuțiu-lui și, dacă vreți, acestea ar fi gândurile care ne-au îndemnat să purcedem la organizarea unui asemenea festival, prin care să arătăm lumii câtă bogăție și frumusețe cuprinde Bucovina prin trecut și prezent”, a precizat directorul Casei Culturii, Mircea Băncescu, arătând că, vreme de 16 ani, Festivalul Internațional de Folclor „Arcanul” a adunat pentru rădăuțeni și nu numai ansambluri folclorice din Anglia, Franța, Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Israel, Turcia, Macedonia, Cipru, Georgia, Ucraina, Republica Moldova. „Fiecare dintre aceste ansambluri aduc aici, în inima Bucovinei, câte o fărâmă din țara lor, astfel Rădăuțiul devenind în fiecare an, timp de trei zile, un veritabil centru de răspândire a folclorului. Ediția a XVII-a a festivalului aduce la Rădăuți 14 formații și ansambluri folclorice din numeroase țări și zone ale României, toate pregătite să încânte publicul cu zestrea lor vizuală și sonoră, păstrată cu grijă și reprodusă la cele mai înalte nivele”, a mai spus Mircea Băncescu. Reamintim că, în aceeași perioadă, vor sosi la Rădăuți meșteri olari din toate colțurile țării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: