Emoția unui alt timp

Întâlnirea de 57 de ani de la terminarea liceului
Cartea vieții. O carte deschisă, pe care o poți răsfoi oricând. O carte plină cu amintiri frumoase, care îți readuce în inimă emoția unui alt timp. Un timp încărcat cu idealuri și aspirații, un timp al dăruirii, în care modelezi caractere, formezi oameni, călăuzești spiritul tânăr al elevului pe drumul cunoaș-terii.
 

Un astfel de timp a fost sărbătorit zilele trecute, la Muzeul Științelor Naturii din Suceava, spațiu care, în urmă cu 57 de ani, găzduia Școala Pedagogică „Anton Semio-novici Makarenko” din Su-ceava. Era o școală de fete, deosebit de importantă pentru acea vreme, prin faptul că forma generațiile de învățători necesare pentru a acoperi nevoile învățământului suce-vean. Iată că astăzi, la 56-57 de ani de la terminarea liceului, 15 învățătoare (10 din pro-moția 1951 și 5 din promoția 1952) s-au reunit pentru a răsfoi cartea vieții, pentru a regăsi acel spirit care le-a înnobilat anii tinereții și le-a ajutat să contureze vieți și destine. Fiind și o manifestare a dragostei pentru cei care nu mai sunt, întâlnirea a debutat cu o rugăciune specială pentru colegii și profesorii care au plecat pe drumul veșniciei, ca un semn de recunoștință și neuitare. Slujba a fost oficiată de părintele paroh Vasile Irimia de la Biserica „Învierea Domnului” din Suceava și de tânărul teolog Dumitru Irimia. Din promoția 1951 au fost prezente doamnele: Aurelia Steiciuc, Rahila Ududec, Zahara Olaș, Aspazia Gânscă, Ioana Boca, Virginia Stănescu, Victoria Reuț, Elena Rusei, Maricica Bordeianu și Maria Cador. Din promoția 1952 au fost prezente doamnele: Domnica Cornea, Zenovia Smiganov-schi, Elisabeta Chirilă, Aurica Chiorescu și Felicia Hanțcu. Printre invitați s-au regăsit dr. ing. Dumitru Catargiu, prof. Aurora Catargiu și ing. Gheorghe Coștiug. Invitatul de onoare a fost prof. Ion Siminiceanu, care din 1959 a fost directorul Șco-lii Pedagogice „Anton Se-mionovici Makarenko” din Suceava. Organizatorul și sufletul acestei manifestări a fost doamna învățătoare Rahila Ududec din Capu Câmpului. Nu există menire mai no-bilă decât cea a învățătorului. Tot respectul pentru acești oameni minunați, care, alături de părinți, sunt cele mai importante persoane care ne marchează devenirea. CARMEN VERONICA STEICIUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: