Târgul de Sânziene de la Muzeul Satului Bucovinean

Tradițional și modern, față în față

Meșteri populari din județele Suceava, Botoșani, Baia Mare, Zalău și Harghita s-au reunit la Târgul de Sânziene de la Muzeul Satului Bucovinean. Ieri, la deschidere, erau cam 30 de meșteri, urmând ca alții să mai sosească astăzi, târgul urmând să fie deschis și duminică. Potrivit șefei Secției Etnografie de la Complexul Muzeal Bucovina, Violeta Marianciuc, organizatorul manifestării, anul acesta au fost invitați pentru prima dată meșteri din alte județe, Târgul de Sânziene fiind până acum doar pentru meșterii din zona noastră.
 

Ca și în alți ani, sunt prezentate meșteșugurile tradiționale – prelucrarea lemnului, olărit, țesut, încondeierea ouălor, pictură pe lemn, împletituri. Întrucât târgul este deschis și pentru ca vizitatorii să-și poată cumpăra diverse obiecte direct de la producător, ei pot alege ouă încondeiate lucrate de meșteri de la Paltinu, Brodina și Ră-dăuți, țesături ornamentale și costume populare de la Mar-ginea și Mănăstirea Humo-rului, vase, oale și… ulcele, dar și obiecte decorative din ceramică de la Corund, Baia Mare și Botoșani, icoane pic-tate pe sticlă de la Zalău, cergi și covoare din Maramureș. Meșterii prezenți demonstrea-ză și la această ediție că pot depăși granițele tradiționalului, adaptându-se la nevoile pieței actuale, oferind publicului produse mai moderne, lucrate în aceleași meșteșuguri, podoabe, ornamente, accesorii și altele. Elena Panțâru de la Mălini a adus în expoziție tablouri “pictate cu ața”, după cum ne-a spus, lucrate prin tehnica “suprapunerii”. Amatorii de peisaje pot cumpăra astfel de lucrări cu 20 de lei, iar cei de icoane, mărimi mai mari, cu 100 de lei. Carmen Cristea din Suceava lucrează în lut ars suporturi pentru ouă, de lumânări, obiecte de ornament etc. “Am încercat să fac ceva mai nou și mai modern”, ne-a precizat ea. Aurora Suciu din Botoșani lucrează împletind din sfoară și din ață pisicuțe și alte “animăluțe” ornamentale, suporturi de ouă, brățări, mărgele și “zăgărdănii tradiționale” cu mărgele sau fără, folosind croșeta sau degetele, acestea din urmă în tehnologia înnodării firelor. Reamintim că târgul poate fi vizitat între orele 9 și 20, concomitent fiind prezentate și spectacole folclorice, du-pă-amiaza.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: