1 iulie, „frige” cu scumpiri

> Facturile la gaz metan cresc în medie cu 12, 5%, iar cele la energie cu circa 4% > Pensionarii suceveni se tem că, după ce au reușit să se descurce binișor cu pensiile mărite, se vor întoarce din nou la sărăcie > „O să plătim, că nici nu putem mânca rece și nici n-o să stăm pe întuneric”, s-au resemnat deja unii
Începând cu data de 1 iulie, sucevenii vor suporta consecințele unui nou val de scumpiri care le vor afecta, în lanț, considerabil, bugetul familiei. De la această dată va crește valoarea kWh, noul tarif aprobat recent de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei fiind (la tariful monom cu rezervare) de 0,3125 lei/kWh, scumpirea fiind de peste 4%. Îngrijorător pentru populație este și că facturile consumatorilor de gaze naturale vor crește, de asemenea, în medie, cu 12,5%. Se pare că și de această dată „ne-au copt-o” rușii, motivația scumpirilor fiind că gazul exportat de ei și care reprezintă până la 40% din consumul intern are un preț cu 25% mai mare. Cât mai ține căldura, sucevenii nu vor simți noile adaosuri. Consumul mediu de gaze naturale pe timp de vară este aproximativ de 100 mc, ceea ce va schimba facturile cu sume derizorii, de la câțiva bani, la 1-2 lei/lună; dar acestea vor deveni considerabile în sezonul rece, când centralele vor funcționa și pentru furnizarea căldurii. În același timp cu mărirea prețului la gaze se va introduce, pentru consumatorii casnici, noul sistem de tarifare a serviciului, ce va ține cont nu numai de cantitatea consumată, ci și de calitatea gazului, respectiv de puterea lui calorică.
 

Putea fi și mai rău Cum românii găsesc întotdeauna argumente să treacă cu curaj și cu salarii modeste peste veștile ce le golesc buzunarele an de an, o pot face și de la 1 iulie, la gândul că putea fi și mai rău. În primăvara acestui an, furnizorii de gaze naturale au solicitat ANRE mărirea tarifelor cu 22% și li s-a aprobat ceva mai mult de jumătate. Cei de la energie electrică au dorit tot atunci o mărire a prețului kilowatului de trei ori mai mare decât cea agreată de Autoritate. Altă veste bună ar fi că persoanele cu venituri mai mici de 615 lei pe lună vor fi în continuare ajutate de stat ca să-și plătească facturile la gaz, ajutoarele bănești ce se vor acorda acestora fiind estimate între 150 și 200 de lei. Analiștii și-au tot dau cu părerea imediat după aprobarea noilor tarife și singura concluzie de bun simț ar fi că scumpirile la gaz și curent vot trage după ele și scumpiri ale produselor alimentare. Experiențele anterioare au arătat consumatorilor că, deși s-au adoptat tonuri liniștitoare după modificările similare de prețuri, încet, dar sigur, s-au scumpit pâinea, uleiul, zahărul, carnea și alte produse și servicii, toate suportate de populație dintr-un „buzunar” care are, de vreo 4 ani, aceleași dimensiuni. Ce spun sucevenii despre noile scumpiri Multe dintre părerile con-sumatorilor din Suceava referitor la noile măriri ale tarifelor la gaze naturale și energie electrică nu pot fi redactate, din motive de delicatețe. Alți concetățeni de-ai noștri au dat din umeri și au răspuns resemnați: „O să plătim, că nici nu putem mânca rece și nici n-o să stăm pe întuneric”. Câțiva, însă, au altă opinie. „S-au văzut cu sacii în căruță după alegeri și nu mai au nevoie să ne pupe pe frunte. Au și dat drumul la scumpiri. Dar salariul minim când o să-l mărească, să nu mai rup de la gură ca să plătesc lumina? Nu vreau să mă gândesc deocamdată cât o să am de plată la gaz, la iarnă, că acum mă încălzesc încă de la soare”, a declarat Costică Toleanu, cetățean de Suceava, cu centrală termică într-un apartament de pe Mărășești. „După ce mi-au mărit pensia anul trecut, parcă răsuflam mai ușor. Îmi ajungeau banii și pentru cheltuieli, și pentru medicamente, și mergeam și eu la nepoți cu ceva mai mult decât două napolitane. De la lună la lună, parcă, iar s-a strâns cureaua, pentru că mul-te produse s-au scumpit, medicamentele la fel, și iar am rămas fără aer. Dacă de la 1 iulie vin alte creșteri la gaze și curent, și sigur se scumpește și mâncarea, ne întoarcem de unde am plecat acum 2-3 ani, la sărăcie”, a fost părerea Angelicăi Munteanu, pensionară.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: