Recunoștință

În vârf de plai, la marginea pădurii, la Râșca, luni, 16 iunie, de Sfânta Treime, s-au adunat oamenii în jurul unui monument… Un monument realizat cu trudă, în timpul comunismului, de către Vladimir Constantinescu – un luptător pentru țară, un supraviețuitor al războiului, care a dorit ca bunii săi camarazi, căzuți pe aceste locuri, să nu fie uitați. Ba, mai mult decât atât, i-a scris în marmură și pe eroii Războiului de Independență, precum și pe cei din Primul Război Mondial. Au fost destui!… Și s-a adăugat și el la ceata lor…
 

Mulți râșcani, dar și locuitori din comunele Bogdănești și Boroaia, au participat cu sporită emoție la pomenirea eroilor, săvârșită de un grup de preoți ai locului. Mai înainte de aceasta, în centrul comunei, s-a ținut un moment de reculegere în fața monumentului, mai nou construit, unde s-a ajuns în alai, cu procesiune pornită de la primărie. Emoție au avut și primarul (reales) Rusu Neculai și primarii vecini prezenți. S-au evocat dorința de libertate a poporului român, dăruirea și jertfa celor aflați acum sub glie, în cuvântări rostite cu mult sentiment. S-a lansat și o revistă, „Eroii noștri”, realizată cu sprijinul financiar al dlui profesor de istorie Mihai Suman, având și colaborarea prof. Ioan Țicalo. După aceasta s-a trecut la spectacol și voie bună! Au evoluat mai multe formații și interpreți, dintre care amintim: Grupul vocal bărbătesc Flori de Măr al Căminului Cultural Râșca, Grupul folcloric al Căminului Cultural Baia, Grupul vocal bărbătesc Bogdana din Bogdănești (care au impresionat sosind călare cu steaguri tricolore), Grupul feminin Romanița–Bogdănești, Nechifor Diana din Fălticeni (mult premiată la concursuri), Alexandrescu Elena-Diana (un talent local) și Fanfara de la Boroaia. Primăria și-a arătat și calitatea de gazdă, pe lângă cea de organizator, omenind participanții cu ceva de-ale gurii; iar Dumnezeu a slobozit o ploaie binefăcătoare ca semn de belșug pentru vara ce urmează… (Pr. Prof. STELIAN GRĂDINARU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: