Rădăuți

Omul viespe…

Urmăresc adesea pe stradă personajele pitorești, care sar parcă din cadrul trasat de un creator cuminte care nu vrea să-și lase liberă imaginația. Orașul în mișcare rămâne o sursă inepuizabilă de între-bări și răspunsuri pentru cei care poartă în inimă vraja blestemată a verbului. Fiecare om care trece pe lângă mine este un destin. Mi-ar plăcea să fiu un magician care să poată schimba destine. „Hai la banane, om bun!”, își îndeamnă cumpărătorii un negustor ambulant tuciuriu, neobosit, afișând o veselie inexplicabilă.
 

O banană costă un leu. Câte banane poate vinde omul nostru într-o zi, așa încât să meargă acasă cu un bănuț? Oricum, o parte din bani trebuie returnați la cel care îi livrează marfa, iar câș-tigul „de pe deasupra” îi ră-mâne bărbatului… Adică vreo câțiva lei… „Ai mâncat ceva omule azi?”, l-am întrebat într-o doară, iar el mi-a răspuns firește că nu, nu a mâncat, cli-pind din ochii ageri, inteli-genți, ca de viespe. N-am văzut niciodată ochii viespilor, dar așa mi-a venit în minte să-i spun: „Omul viespe”. Privindu-l am simțit cum mi se face foame și mie și m-am gândit din nou cu tristețe că așa le este dat tutu-rora, să meargă pe calea hără-zită de ursitoare… M-am gân-dit apoi că există oameni care pentru a supraviețui trebuie să se apere, așa cum fac uneori vies-pile. Mi-a părut rău că nu i-am cumpărat coșul cu banane. Măcar atât să fi făcut pentru bietul negustor ambulant…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: