„Incompatibilii” urmează să opteze

Prefectul Ștefan Alexandru Băișanu, a cerut, ieri, aleșilor locali din județ care se află în situație de incompatibilitate potrivit prevederilor Legii 161/2003 privind combaterea corupției să renunțe la una din calități, în caz contrar urmând să le înceteze mandatul de ales local. „Solicit tuturor noilor aleși locali, care se află în situație de incompatibilitate, să respecte legea și să remedieze această situație”, a declarat Băișanu.
 

Prefectul a arătat că după validarea mandatelor consilierilor locali și județeni și constituirea consiliilor locale, respectiv a Consiliului Județean, aleșii locali care se află în situație de incompatibilitate, conform prevederilor Legii 161/2003, privind unele măsuri în vederea asigurării transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, au obligația ca, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit starea de incompatibilitate, să renunțe la una dintre cele două funcții. Prefectul a menționat că aleșii locali pentru care a intervenit starea de incompatibilitate au luat la cunoștință despre această prevedere legislativă la data validării mandatului, în cadrul ședinței de constituire a consiliului local. „Nerenunțarea la una dintre cele două funcții în terme-nul legal atrage încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier local, încetare care se constată prin hotărâre a consiliului local”, a explicat Băișanu. El a mai precizat că, potrivit aceluiași act normativ, consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale, nu pot încheia contracte comerciale de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean, respectiv cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene administrative.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: