Malpraxis indemnizat

Ministrul sănătății vrea să modifice reglementările privind malpraxisul, introducând regulamente de “gestionare a pacienților”. Ministrul este de părere că cele mai multe cazuri de malpraxis se fac tocmai pentru că nu există asemenea regulamente, acum gestionarea realizându-se după “cutume”. La auzul acestei vești, președintele Colegiului Medicilor din România a declarat pentru BBC că nu este de acord cu niște regulamente mai stricte, care ar crea presiune asupra medicilor, considerând că ar fi mai bine să se prevadă compensații bănești pentru victime sau familiile acestora.
 

“Nu blamați doctorii, indemnizați pacientul”, este citatul preluat de domnia sa, ca argument. Au fost și vor mai fi cazuri multe de malpraxis, soldate doar cu câteva suspendări ale dreptului de practică. Codul penal “tace” la auzul acestui cuvânt, iar procedura anchetării unor astfel de cazuri de către colegiile medicilor este anevoioasă și durează atât de mult încât victimele nenoro-cite sau familiile îndoliate se lasă păgubașe să afle adevărul până la capăt, darămite să mai spere că va fi pedepsit cineva. Plecând de la ideea că o viață de om este de neprețuit și având în vedere că multe cazuri de malpraxis petrecute la noi au dus la decesul unor pacienți, a da bani ca să-ți speli păcatele… medicale pare un lucru grotesc, chiar de neconceput. Adică îți dau bani ca să uiți că în loc să te operez de hernie sau apendicită ți-am tăiam penisul, vezi cazul dr. Ciomu. Găsesc ideea ministrului nu tocmai rea. E adevărat că nu e simplu deloc să fii responsabil de viața omului atunci când nu ești Dumnezeu. Dar introducerea unor regulamente clare și a unor pedepse la fel, ar putea fi privită și ca o măsură preventivă, știut fiind că frica păzește bostănăria.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: