Discriminări pe piața suceveană a muncii

Conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă constată că, din păcate, pe piața județeană a muncii se întâlnesc încă nedorite cazuri de discriminare.
 

Directorul executiv al instituției, Constantin Șuvăr, a evidențiat, în primul rând, pe cele privitoare la persoanele cu handicap, domnia sa remarcând că un număr îngrijorător de angajatori se feresc să încadreze lucrători din această categorie. Dl Șuvăr susține că, la anumite locuri de muncă, cei cu dizabilități pot fi, uneori, chiar mai utili decât colegii lor. Și aceasta întrucât, din dorința de a avea o slujbă sigură, defavorizații sorții își fac cu sârg și simț de răspundere datoria. „Există, din nefericire, o serie întreagă de agenți economici care se feresc să angajeze persoane cu handicap. Încadrarea acestora este o chestiune de responsabilitate și, până la urmă, ține și de sufletul respectivilor angajatori”, reliefează șeful AJOFM, menționând că operatorii economici care se feresc de o asemenea categorie de personal sunt obligați la plata unui comision la buget. Pe de altă parte, este prezentă și o oarecare atitudine de pasivitate din partea persoanelor cu nevoi speciale, multe dintre ele preferând să trăiască cu indemnizațiile acordate prin lege. Un alt gen de discriminare se referă la etnia romă. Majoritatea administratorilor de firme are reținere în a lucra cu romii, având prejudecăți legate de reputația de „ciorditori” a acestora. E drept că nici membrii etniei în cauză nu prea se înghesuie la muncă, mulțumindu-se cu suma cuvenită prin venitul minim garantat. Constantin Șuvăr amintește, totodată, despre discriminarea pe criterii de vârstă, patronii neagreând persoanele de peste 45 de ani sau tinerii absolvenți. Nu în cele din urmă, se desprinde și discriminarea ce ține de sex, la muncă egală și în condiții similare femeile fiind plătite mai prost decât bărbații.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: