Un secol de viață

Ioan Buhlea a fost martor al celor două războaie mondiale și al Marii Uniri. Dar cel mai mult a rămas marcat de cel de-al Doilea Război Mondial, eveniment care i-a adus opt ani de prizonierat, la ruși. Sâmbătă, 14 iunie, în casa familiei Buhlea de pe ulița Rădășe-nilor (Ion Creangă) din Fălticeni, au poposit toți cei care l-au cunoscut pe Ioan Buhlea. Alături de soție, copii, nepoți au fost prezenți prietenii acestei familii pentru a marca împreună împlinirea a un secol de viață a dlui Buhlea. Emoționant a fost momentul în care general în rezervă Crăciun Badea i-a oferit dlui Ioan Buhlea o diplomă aniversară și un cuvânt de apreciere din partea Asociației Veteranilor de Război.
 

Domnia sa a arătat că în județul Suceava sunt 13 persoane care au reușit să ajungă la venerabila vârstă de 100 de ani, iar preotul Camil Dăscălașu a oficiat o slujbă de mulțumire pentru toate câte a rânduit Dumnezeu pentru robul său, sărbătorit la 100 de ani. A urmat în curtea casei o petrecere… ca la 100 de ani. Soția Măndița, în vârstă de 86 de ani, și fiica Dorina știu că Ioan Buhlea este născut pe data de 8 iunie 1908, dar în acte nașterea sa este trecută pe 17 iunie. Cu complicitatea prietenilor de familie, familia Ungureanu Ioan și Anica, lui Ioan Buhlea i-a fost organizată sâmbătă petrece-rea de 100 de ani. Niciun prieten n-a îndrăznit să lipsească de la acest moment unic. Alături de prieteni, au răspuns invitației de a fi prezenți în casa soților Buhlea președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război Suceava, general de brigadă Badea Crăciun, președintele veteranilor din comuna Rădășeni, colonelul Ioan Țolea, și preotul din Parohia Oprișeni, Camil Dăscălașu. Ioan Buhlea s-a născut în Rădășeni, comună care, în curând, umblă vorba, ar putea să-i confere titlul de cetățean de onoare. Ca orice om care a trăit începutul secolului XX, Ioan Buhlea a fost martor al ce-lor două răz-boaie mondi-ale și al Marii Uniri. Dar cel mai mult a rămas marcat de cel de-al Doilea Război Mondial, eve-niment care i-a adus opt ani de prizo-nierat, la ruși. Prima soție i-a murit după numai 14 ani de conviețuire, rămânându-i drept mângâiere doi copii, un băiat și o fată. S-a recăsătorit cu Măndița, care îi este alături de 56 de ani, având împreună încă două fete. Una dintre ele, Dorina, le este sprijin permanent, mândră de părinții ei, oameni modești, care, deși o duc greu, au învățat să se descurce singuri, cel mai mult la munca câmpului. „Locuitorii de pe Uliță (strada Ion Creangă) n-au cum să-l uite pe Ioan Buhlea care, chiar și la 97 de ani, putea fi văzut călare pe cal și preocupat de viața familiei sale. Munca în gospodăria de la Vișina și pensia de veteran erau singurele mijloace de trai”, ne-a spus prietenul său Ioan Țolea. Pentru că a refuzat să intre cu terenul la CAP, Măndița a făcut și pușcărie în timpul regimului comunist. „Acum nu mai poate călări, stă mai mult în pat, dar își amintește de calul său și de animalele din gospodărie care, din păcate, nu mai sunt. Ioan Buhlea și-a așteptat musafirii și la cea de-a 100 aniversare, chiar dacă nu le-a mai putut ieși în prag ca altădată”, ne-a spus soția. Ca un înger cu creștetul alb de bătrânețe, omul se uită la toți cei care îi aduc daruri și îi cântă „La mulți ani!”…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: