Dispar și ultimele două centre de asistență socială pentru copii

    Până la sfârșitul anului 2009, că-minele „Laurenția Ulici” din Gura Humorului și „Speranța” din Suceava trebuie închise > Zecile de copii din aceste centre ar urma să aibă ca alternativă case de tip familiar sau apartamente

Aproape 200 de copii din județ, aflați în grija statului, vor avea alte condiții de trai începând de la sfârșitul anului 2009. Cel puțin așa impune Guvernul României, care, printr-o hotărâre aprobată săptămâna trecută, dorește implementarea de programe printre care cele privind închiderea instituțiilor de tip vechi pentru protecția copilului. Este vorba, de fapt, despre continuarea procesu-lui de restructurare a asistenței sociale pentru copii și adulți, început în țară din anul 2004, când numeroase centre-„mamut” au fost desființate, oferindu-se alternative după modele europene. În județul Suceava mai funcționează în prezent doar două centre: „Laurenția Ulici”, la Gura Humorului, și „Speranța”, la Suceava, în care sunt asistați aproape 200 de copii.

 

Conform recentei hotărâri de guvern, aceste două centre ar trebui să-și înceteze acti-vitatea până la sfârșitul anului 2009, în locul lor urmând a fi înființate și amenajate, pentru copii, case de tip familial și apartamente. Termenul este relativ scurt însă, programele guvernamentale derulându-se pe o perioadă mai lungă și, pentru prima dată, vor fi abor-date pe o durată multianuală. „Legea e lege și ne vom conforma ei. Așteptăm însă să apară normele prin care să luăm la cunoștință despre condițiile de întocmire a pro-iectelor de restructurare. Avem experiența unui proiect anterior depus de DGASPC Suceava, pentru centrul „Laurenția Ulici” de la Gura Humorului, rămas fără concretizare din cauza unor condiții speciale impuse de guvern”, a declarat Gheorghe Straton, șeful DGSAPC Suceava. Proiectele de restructurare vor fi finanțate de la bugetul de stat, guvernul punând la bătaie, până la sfârșitul anului 2009, 20 de milioane de lei. De acești bani vor putea beneficia, individual sau în parteneriat, toate direcțiile locale care avansează proiecte eligibile. Din ei vor putea fi construite, în perioada menționată, cel puțin 27 de case de tip familial și apartamente și cel puțin un centru de recuperare. Alinierea definitivă la normele europene privind asistența socială pentru copii a impus și implementarea altor programe aprobate recent de guvernanți. Este vorba și despre programul “Dezvoltarea rețelei serviciilor sociale comunitare pentru copil și familie”, ce vizează susținerea procesului de descentralizare de la nivel județean la nivel local, obiectivul fiind sprijinirea copiilor și părinților în vederea depășirii situațiilor care ar putea duce la separarea copilului de familia sa. Se vor crea, la nivel național, circa 300 de structuri cu competențe în asistența socială pentru copii, iar primăriile ar urma să încadreze zeci de persoane care să se ocupe de această activitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: