Renta viageră vine prin poștă

Biroul județean de rentă viageră agricolă va acorda, până la finele semestrului în curs, renta viageră tuturor proprietarilor de teren agricol care au depus cereri în anul 2006 și 2007, plata efectuându-se prin poștă. Anunțul este făcut de biroul de presă al Oficiului Județean de Consultanță Agricolă Suceava, care mai precizează că, pentru anul în curs, cererile se pot depune până la data de 31 decembrie 2008.
 

Specialiștii OJCA reamintesc că renta viageră agricolă este suma de bani plătită rentierului agricol care vinde sau arendează terenuri aflate în proprietatea sa. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol înstrăinat și echivalentul în lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat. Pentru suprafețele mai mici de 1 hectar, suma plătită va fi proporțională cu suprafața înstrăinată sau arendată. Renta viageră agricolă este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului rentierului agricol. Ea se poate încasa doar de titularul carnetului de rentier agricol sau de mandatarul său, cu procură specială autentificată. În cazul arendării, renta viageră agricolă încetează în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de arendă, dacă în acest interval rentierul agricol nu face dovada încheierii unui nou contract de arendă. După decesul rentierului, moștenitorii vor încasa ultima rată scadentă, în cel mult 3 luni după deces, pe baza certificatului de moștenitor și al carnetului de rentier agricol. Pentru a beneficia de renta viageră, proprietarul de teren agricol trebuie să depună o cerere însoțită de documente justificative la Biroul județean de rentă viageră agricolă. Plata se va face în primul semestru al anului următor. Nu toți deținătorii de pământ pot beneficia de renta viageră. Prima condiție este ca persoana care vinde terenul sau îl dă în folosință, respectiv rentierul agricol, să aibă cel puțin 62 de ani și să dețină în proprietate până la 10 ha de teren. Proprietarul poate să-și păstreze 0,5 ha de pământ, cu condiția să nu comercializeze produsele obținute din terenul respectiv, adică să fie pentru folosință personală. Renta viageră se acordă doar pentru terenurile agricole extravilane. Fondurile necesare pentru plata rentei viagere se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. A fost eliminată restricția privind cetățenia, astfel încât, dacă respectă criteriile de acordare, proprietarii pot cere renta viageră chiar dacă au renunțat la cetățenia română. Prevederea este valabilă pentru cei ce au devenit proprietari în urma re-trocedării terenurilor agricole. O altă modifi-care se referă la faptul că, în cazul vânzării, nu mai este nevoie de dovada intabulării terenului de către noul proprietar. Mai mult, rentierul poate depune dosarul la biroul județean unde își are domiciliul, indiferent de localitatea unde se află terenul. Scopul programului privind renta viageră agricolă este de a concentra suprafețele agricole în exploatații eficiente, compatibile cu cele din țările membre ale Uniunii Europene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: