Teofan, noul mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a fost întronizat

Noul mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Teofan, a fost întronizat duminică în Catedrala Mitropolitană de la Iași, el devenind astfel al doilea ierarh al BOR, după Patriarh. Ceremonia de întronizare a început prin citirea Gramatei Patriarhale de către Episcopul Vicar PS Vicențiu Ploieșteanu, care a vorbit despre activitatea noului mitropolit în cadrul bisericii și obligațiile pe care le supune scaunul de mitropolit. Patriarhul i-a așezat engolpionul și o cruce, camilafca neagră de mitropolit pe cap și i-a înmânat cârja arhierească. IPS Teofan a fost așe-zat în tronul arhieresc, în timp ce so-borul de preoți intona „Vrednic este”. Patriarhul Daniel a arătat că mitropolitul Teofan are deja o bogată experiență acumulată în cei opt ani de arhiepăstorire în Mitropolia Olteniei și l-a „încredințat” clerului și credincioșilor moldoveni.
 

Potrivit statutului BOR, în ierarhia biseri-cească locul întâi este ocupat de Patriarh, urmat în ordinea dipticelor de mitropolitul Moldovei și Bucovinei; de cel al Ardealului; al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului; de Mitropo-litul Olteniei; al Banatului și de ceilalți mitro-poliți din diasporă. Pe numele său de mirean Dumitru Savu, Înalt Preasfințitul Teofan Savu, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a născut pe 19 octom-brie 1959, în comuna Corbi, județul Argeș, într-o familie cu șapte copii, dintre care patru au intrat în monahism. A urmat școala generală de opt ani în comuna natală și a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), urmând apoi Institutul Teologic de Grad Universitar din București (1980-1984), pe care l-a absolvit cu teza de licență „Voturile mona-hale în lumina desăvârșirii creștine”. Între 1986 și 1990, a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge”, din Paris, obținând titlul de Doctor în Teologie, cu lucrarea „Divino-umanitatea lui Hristos și îndumnezeirea omului în opera Sfântului Maxim Mărturisitorul”. În anul 1984 a devenit monah la Schitul Crasna (Prahova), iar în 1985 a fost hirotonit ierodiacon și iero-monah. Între anii 1987 – 1990 a fost duhovnicul Mânăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franța, iar în 1990 s-a întors în țară, fiindu-i încredințată funcția de secretar al Cabinetului Patriarhal, până în 1991, când a fost ales episcop-vicar patriarhal. A fost responsabil cu relațiile externe biseri-cești, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, responsabil cu probleme de învățământ teologic universitar și preuniversitar, coordona-tor al sectorului „Biserica și Societa-tea”, coordonator al sectorului de caritate „Diaconia” etc. A fost membru în Comitetul Central al Conferinței Bisericilor Europene din Geneva, membru în Adunarea Generală a Comisiei Ecumenice Europene „Biserica și Societatea”, Bruxelles, corespondent național al Departamentului pentru Burse din cadrul Consiliului Ecumenic al Bisericilor. În anul 2000, a fost ales arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei. Slujind ca arhiepiscop al Craiovei, Înalt Preasfințitul Teofan a inițiat înființarea Episcopiei de Severin și Strehaia, a unor noi protopopiate, a Tipografiei Eparhiale, a Centru-lui de Pelerinaj, a Ocolului Silvic Eparhial, a unor așezăminte sociale etc. În același timp cu exercitarea misiunii propriu-zise de arhiepis-cop al Craiovei și mitropolit al Olteniei, împli-nește, din încredințarea Patriarhiei Române, responsabilitatea de președinte al Comisiei ca-nonice, juridice și pentru disciplină a Sfântului Sinod. Printre alte ordine și decorații, Înalt Preasfințitul Teofan a primit, în anul 2000, Ordinul pentru Merit în grad de „Mare Cruce” din partea Instituției Președintelui României. În data de 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în demnitatea de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: