Concursul „Lira de Aur”

Marele premiu a fost câștigat de un bucureștean

Toți cei 19 concurenți din partea Colegiului de Artă Suceava au luat premii și mențiuni
Marele premiu “Lira de Aur” a fost câștigat de elevul Andrei Ioniță, violoncel, clasa a VII-a la Școala de Muzică și Arte Plastice Nr. 1 “Iosiv Sava” din București. Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală “Lira de Aur”, ediția a XXIX-a, s-a încheiat sâmbătă, la Suceava, dintre cei 95 participanți, 75 fiind premiați. Astfel, au fost 21 de premii I, 23 premii II, 17 premii III și 13 mențiuni. Juriul a acordat un premiu special participantei din Grecia, Ana Aivizou, pian, care a primit și o mențiune.
 

Elevii de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, școală care a fost gazda manifestării, au făcut și ei o figură frumoasă, obținând 3 premii I, 9 premii II, 5 premii III și două mențiuni. Rezultatul sucevenilor este lăudabil, având în vedere că au fost evidențiați prin distincții toți cei 19 elevi participanți în concurs. Sucevenii care au luat premiul I sunt Elena Costache, flaut, Emilian Clipa, clarinet, și Alexandru Tcaciuc, trompetă. Premiul II a fost obținut de Laur Ștefan Hreniuc, pian, Bianca Sumanariu, vioară, Mădălina Simionel, Diana Săveanu, flaut, Loredana Hreceniuc, oboi, Sorin Șandru, Marius Sbârcea și Alexandru Țebrean, toți 3 la trompetă, și Gabriel Vlad, țambal. Cu premiul III au fost distinși elevii Andrei Bivol și Florin Pînzari, Ciprian Reuț, vioară, Larisa Iordache, violă, Eugen Toboș, chitară, iar cu mențiune Andreea Burda și Natalia Manciu, ambii la oboi. Reamintim că juriul de anul acesta al concursului a fost format din 9 reprezentanți ai unor universități și instituții culturale din Pescara – Italia, Ungaria și România – Cluj, Iași și Suceava – președinte fiind prof. univ. dr. Vio-rel Munteanu, rectorul Universității de Arte “George Enescu” din Iași. Au participat 94 de elevi din clase primare și de gimnaziu din 17 județe din țară, din Grecia și Republica Moldova, cei mai mulți fiind la pian și vioară (28, respectiv 18). Concursul s-a desfășurat pe categorii de vârstă și pe secțiunile pian, instrumente cu coarde și instrumente de suflat. Concursul a fost inițiat în 1972, sub denumirea Concursul Muzical Instrumental “Ciprian Porumbescu”, printre promotorii săi fiind prof. Andrei Lipovan. De atunci și până în 1997, de numele său se leagă cel al unor laureați deveniți peste timp celebrități ale genului, precum Mihaela Martin și Liliana Ciulei. După o întrerupere de circa 8 ani, în 2003 concursul a fost reluat, de anul trecut devenind competiție internațională. Marele premiu a fost câștigat anul tre-cut de Cristian Ruscior, fost elev al Colegiului de Artă, care studiază în prezent la Viena. Organizatorii acestei ediții sunt Primăria Suceava, Consiliul Local Suceava, CJ, IȘJ, Colegiul de Artă, Asociația Culturală “Lira de Aur”, Complexul Muzeal Bucovina, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu“.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: