Primarul Lungu acuză Guvernul de spolierea bugetelor locale

Potrivit unei decizii a executivului central, 13 miliarde de lei vechi adunate din taxele de timbru judiciar vor merge la Ministerul Justiției
Primarul Ion Lungu și-a exprimat, ieri, într-o întâlnire cu presa, nemulțumirea față de decizia Guvernului de a lăsa administrațiile locale fără banii adunați din taxele judiciare de timbru, aceștia urmând a fi vărsați în contul Ministerului Justiției. Edilul-șef a precizat că, pe această cale, vistieria municipală este văduvită de cel puțin 13 miliarde de lei vechi, fondurile ajungând la bugetul de stat.
 

Efectul negativ se va resimți în susținerea unor proiecte comunitare, mai ales că taxele judiciare aveau la buget un aport de 20 de miliarde de lei vechi. „Este pentru a doua oară când se dezechilibrează din mers bugetul, după ce, începând cu 1 ianuarie, Guvernul a decis ca taxele notariale de astă dată să meargă tot la bugetul de stat. Practic, Suceava pierde, în acest fel, circa 1 milion de euro pe an. Un lucru care nu este corect, în condițiile în care se discută tot mai mult de descentralizare și autonomie. Se dau tot mai multe atribuții autorităților locale, iar pe de altă parte se iau sursele de finanțare, în loc să se asigure fonduri pentru realizarea proiectelor și programelor cuprinse în bugetele anuale”, a declarat șeful administrației sucevene. Primarul a spus că va face o interpelare la Guvern și va iniția discuții la nivelul Comitetului director al Asociației Municipiilor din România, pentru ca această structură „să se unească și să facă demersurile necesare împotriva acestei nedreptăți administrative”. „Nu este posibil să ni se ciuntească bugetele locale și, în același timp, să ni se dea atribuții suplimentare, cum ar fi tichetele pen-tru profesori sau alte plăți pe care să le supor-tăm din bugetele locale”, a conchis Ion Lungu. Actul normativ respectiv intră în vigoare pe 25 mai.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: