Praf și pulbere pe drumul copilăriei

Dintotdeauna am avut un dinte împotriva copiilor năzuroși de bani gata, cărora părinții le aranjează orice: mersul la grădiniță, căutarea celei mai bune învățătoare, intrarea la cel mai re-numit liceu și, firește, absolvirea unei facultăți, poate chiar în străinătate. La capăt de tot, dacă viața ia la trântă o astfel de odraslă, praful și pulberea se alege de ea dacă nu mai sunt pe lume dragii de părinți… Discuțiile despre reintroducerea examenului de admitere la liceu mi-au amintit de selecția drastică prin care treceam noi odinioară și, sincer, m-am bucurat la auzul unei astfel de vești. E doar părerea mea, sprijinită însă și de aceea a profesorului Marian Olaru din Rădăuți.
 

„Cred că este normal ca liceele de elită să dorească să-și recruteze resursa uma-nă. Aceasta ar responsabliza mai mult corpul profesoral și ar reduce cheltuielile. Cu costuri mai mici am avea deci rezultate mai bune. A-ceasta nu exclude repartiția computerizată pentru unele clase sau chiar serii ale unor licee. Prin această metodă ar crește și calitatea învățării la elevi și a actului de predare la profesori”, a spus domnia sa, crezând că nu trebuie să descoperim ceea ce a fost descoperit de mult și că în învățământul românesc a-ceastă metodă – a examenu-lui de admitere – a fost mai eficientă. „Din perspectiva u-nei societăți democratice ca-re dorește performarea în toate domeniile, fiecare tre-buie să fie responsabil pen-tru calitatea demersurilor sale. Capacitatea și Testele Naționale nu au putut asigu-ra calitatea demersurilor eva-luative și reponsabilizarea tuturor celor care asigurau desfășurarea unui astfel de examen în condiții tehnice, materiale și umane foarte diferite pe cuprinsul întregii țări”, ne-a spus profesorul Marian Olaru, directorul Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți. Sigur, timpurile, o știm cu toții, s-au schimbat, auzim adesea despre curentul emo și despre drama copiilor neînțeleși. Mă întreb cum ar fi trebuit să se numească acei copii crescuți în perioada comunistă care habar nu aveau cum arată portocalele?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: