18 persoane (adulți și copii), internate în spital cu trichineloză

Poliția și DSVAS investighează cazul
Poliția și DSVAS Suceava investighează un caz grav de intoxicație cu trichineloză la om, înregistrat zilele acestea în municipiile Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc. Din informațiile pe care le deținem, un număr de 18 persoane (adulți și copii) au fost infestate cu nematodul Trichinella Spiralis, după ce ar fi consumat carne și preparate din vânat (mistreț). În momentul de față, 14 dintre victime sunt internate, sub supraveghere medicală atentă, la Spitalul Municipal Vatra Dornei, celelalte 4 fiind la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc.
 

„Poliția județului s-a autosesizat în legătură cu acest fapt foarte grav. Este vorba de punerea în pericol a vieților unor oameni și vom face toate diligențele pentru descoperirea vinovaților. Cei care au pus în circuitul consumului uman produsele infestate, ca și cei care și-au dat avizul sanitar-veterinar, probabil în fals, vor răspunde. Deocamdată, avem câteva piste pe care, din motive lesne de înțeles, nu vi le putem dezvălui. Dat fiind faptul că la mijloc este vorba de o infestare a 18 persoane, Poliția nu poate sta cu mâinile în sân și, potrivit legii, chiar dacă ar fi fost vorba de o singură persoană, tot am fi acționat. De reținut că ne interesează și corectitudinea analizelor cărnii și preparatelor din carne, care se fac, obligatoriu, în aceste condiții”, ne-a declarat insp. princ. Alin Botezatu, din cadrul IPJ Suceava. Am luat legătura și cu directorul DSVAS Suceava, dr. Petrea Dulgheru, care ne-a declarat: „Din informațiile pe care le deținem, este vorba de un pădurar din Dorna Candrenilor și de un vânător, care au scos, probabil, la vânzare ori au oferit cunoscuților, niște cârnați din carne de mistreț infestată cu Trichinella. Împreună cu Poliția, facem investigațiile de rigoare, iar cei vinovați vor răspunde. În ceea ce ne privește, dacă vom constata vreo neregulă a subordonaților noștri, măsurile vor fi drastice. Nu e permis în niciun context să pui în pericol sănătatea publică”. În formă de gravitate medie, după 1-2 zile de la consumul cărnii infestate, boala debutează cu tulburări intestinale. Debutul clinic aparent al bolii apare cu febră care poate crește până la 40 de grade. De fiecare dată, bolnavii de trichineloză au edeme faciale pronunțate, ceea ce, în literatura de gen, a dus la definirea maladiei ca fiind „a capetelor umflate”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: