Rentierii viageri agricoli îsi vor primi drepturile în cursul acestei luni

Agricultorii de peste 62 de ani care si-au arendat sau vândut pamântul asteptau banii înainte de Pasti, însa Guvernul a amânat plata pentru lunile urmatoare
Rentierii viageri agricoli suceveni sunt în asteptarea sumelor cuvenite, potrivit legii, pentru terenurile date în arenda sau cele vândute. Acestia trebuiau sa primeasca banii înaintea Pastelui, la fel ca anul trecut, însa, din cauza unor schimbari în actele normative de profil, termenul a fost decalat. Ioan Bancescu, seful Oficiului Judetean de Renta Viagera Agricola, spune ca, la finele lui 2007, au aparut modificari în ceea ce priveste termenele de plata a rentei, achi-tarea drepturilor în cauza nemai-facându-se pâna la finele primu-lui trimestru, ci pâna la sfârsitul primelor 6 luni ale anului.
 

„Cetatenii din judetul Su-ceava erau obisnuiti sa pri-measca renta pâna la finele lu-nii martie, mai ales în perioa-da acesta premergatoare sar-batorilor pascale. Am luat le-gatura cu colegii de la Oficiul National de Renta Viagera A-gricola si am primit asigurari ca platile vor demara pe par-cursul acestei luni”, a declarat Ioan Bancescu. Volumul total al rentei pe anul 2007, calculat la începu-tul acestui an, la cursul mediu al leului în raport cu euro, este de 36.194 de euro, adica circa 120,7 mii lei (1,207 mi-liarde lei vechi). La Biroul Ju-detean de Renta Viagera A-gricola Suceava, la sfârsitul a-nului 2007 erau înscrisi peste 200 de rentieri. Dl Bancescu mai precizeaza ca se primesc dosare pentru constituirea rentei viagere agricole de la toti cetatenii care au domici-liul pe teritoriul judetului Su-ceava, indiferent de judetul în care se afla terenul. „În 2008 nu am înregistrat un aflux mai mare decât în 2006, primul an în care s-a aplicat legea. În 2007 am avut o usoara sca-dere, poate si din cauza ca multi solicitanti erau obligati sa depuna actele la birourile judetene de renta viagera agricola de pe raza judetelor carora este terenul, presu-punând deplasari si pierdere de timp pentru cei aflati în alte colturi ale tarii”, a declarat Ioan Bancescu. Pentru fiecare hectar de teren vândut, un agricultor în vârsta de peste 62 de ani primeste, anual, 100 de euro, în timp ce pentru un hectar arendat se acorda 50 de euro. Platile se fac prin mandat postal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: