Lume bună contaminată de un „microb de lux”

Aspect știut, în prima sâmbătă a fiecărei luni din an, la Suceava, ca în marea majoritate a municipiilor din țară care se respectă, are loc un fel de târg de antichități. În Vest, acesta (flohmarkt = talcioc, târg de mărunțișuri) se organizează săptămânal sau chiar mai des, în foarte multe localități urbane, cu deosebirea că, acolo, autoritățile locale se îngrijesc și de pasiunea acestor oameni, nu numai de taxe, impozite și politică.
 

La Suceava, prin grija Filialei Societății Române de Numismatică (președinte, dr. Ioan Costea) s-a reușit închirierea uni spațiu pentru a se putea organiza o asemenea manifestare. Revenim (pentru a câta oară?) asupra faptului că municipiul Suceava a avut la dispoziție, cu ani în urmă, un spațiu corespunzător, chiar în „buricul târgului”, pe str. Nicolae Bălcescu, unde își avea sediul numismații și filateliștii suceveni. Acesta le-a fost luat, repartizându-li-se o cameră improprie, pe str. Petru Rareș, în același corp de clădire cu filiala locală a asociației surdo-muților. Am spus-o și o mai repetăm, cu gândul că există, totuși, urechi care să audă: în județul vecin, Botoșani, primăria a cumpărat în mod special un spațiu pentru acești oameni îndrăgostiți de o disciplină a istoriei, inclusiv de arta medievală, și care pun mult suflet în tot ceea ce fac. La Suceava, nu se poate! În ciuda acestui fapt, sâmbătă dimineață, chiar dacă a plouat mai tot timpul, colecționari din diverse domenii, numismați și filateliști au venit la „târgul” de la Suceava. Deși încăperea era improprie pentru o asemenea manifestare (strâmtă de se călcau oamenii pe picioare), cei interesați au reușit să-și expună produsele cum au putut și să vândă o parte din ele, să cumpere altele sau să facă schimburi de timbre și de monezi vechi. Am văzut, aici, colecții de ceasuri inedite, inclusiv de aur, sfeșnice vechi, cărți de sute de ani, obiecte din bronz și alamă, ce purtau amprenta timpului trecut, diverse statuete, insigne și medalii din toate timpurile, cărți poștale de pe vremea străbunicilor, bancnote și monezi… Mulți colecționari erau veniți din țară și chiar din străinătate, știind că, la Suceava, istoria veche are un „microb de lux” ce a contaminat multă lume bună.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: