Păcătoșii cu fluier

Rolul arbitrului român a devenit acela de a fi inamicul public numărul 1. Este unica unanimitate din fotbal: toată lumea înjură arbitrul. Mereu fluierat, niciodată aplaudat. Asta am văzut și sâmbătă, cu câteva ore înainte de Înviere! Arbitrul este arbitrar prin definiție. Este tiranul ce își exercită dictatura fără a face posibilă opoziția (cel puțin atât timp cât nu este atacat cu brichete). Cu fluierul în gură, arbitrul dirijează destine validând sau anulând goluri. Cu cartonașul în mână, arbitrul dă sentința: galbenul pedepsește păcătosul obligându-l să se căiască, roșul trimite direct în exil.
 

Cristian MARCU

El este mereu prezent. Aleargă fără pauză printre cei 22 de jucători, iar ca recompensă pentru atât sacrificiu mulțimea îi cere capul. Dacă mingea se lovește accidental de el, tribuna îi aduce aminte de biata lui mamă. Rar, foarte rar, ia vreo decizie care să coincidă cu dorința tribunei și nici chiar atunci nu reușește să își probeze inocența. Învinșii pierd din cauza lui, învingătorii câștigă trecând peste potrivnicile sale decizii. Suporterii ar fi nevoiți să inventeze oameni ca Balaj, Tudor sau Deaconu dacă ei nu ar exista. Cu cât arbitrul este urât mai puternic, cu atât mai mare este nevoie de prezența lui. Zeci de ani de zile arbitrul a purtat doliu. Pentru cine? Pentru el. Acum disimulează diferite culori. Iar arbitrajul nu mai este ce a fost. S-a trecut de la catalogarea de “simple greșeli” la desfășurarea unor teze mai complicate decât sacra concepție a pruncului Iisus pentru a justifica eroarea unui arbitru. Adevărul este ușor de dedus. Arbitrul nu posedă nici genialitatea lui Einstein, nici subtilul lui Freud și nici capacitățile miraculoase ale vreunui sfânt sau înțelep-ciunea lui Gandhi. Este un om. Un păcătos. La fel de a-propiat de ispită precum Adam. Sau Becali-Paszkany-Borcea-Copos….

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: