Moartea are prioritate

Un raport al Comisiei Europene arată că, în România, unu din patru membri ai unei familii moare într-un accident rutier. Când Poliția Română a inițiat în urmă cu doi ani programul „Stop accidentelor rutiere – Viața are prioritate”, obiectivul era reducerea cu măcar 2% a numărului tragediilor ce se petrec pe șoselele țării. Statisticile arată însă creșteri teribile ale procentului de vieți pierdute în astfel de evenimente și după desfășurarea programului. „Ce face poliția?”, ar fi prima întrebare, poate înclinați fiind a crede că această instituție are unica responsabilitate aici, dincolo de cea a nefericitului ce și-a găsit sfârșitul printre fiarele unei mașini izbite.
 

Daniela BEALE

Tata nu e polițist, dar am tupeul să spun că poliția face. Măcar este în stradă, avertizând pe traseu cu radarul și „contorul” pentru puncte de penalizare și ținând aproape carnetul de amenzi ce nu mai sunt deloc mici. Și totuși se moare sau se schilodesc pe viață în continuare din accidente rutiere, într-un ritm descurajator, uneori și zeci de oameni pe zi, în toată țara. Pentru viteză excesivă plătește mortul de regulă, cercetările autorităților stabilesc la rându-le responsabilitatea uneia sau a alteia dintre părțile implicate în accident, dar nimeni nu spune nimic despre vina celor ce răspund de siguranța rutieră. Infrastructură puțină, învechită, fără parapeți de protecție, șosele prost concepute din proiect chiar, semnalizări inexistente sau insuficiente. Se moare pe capete și pentru că traficul în România este un ghiveci în care se amestecă autoturismele mici cu camioanele de 30 de tone, scuterele cu căruțele și bicicletele cu pietonii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: