„Oul închistrit” de la Paltinu

Cea de-a II-a ediție a Concursului „Oul închistrit” a fost organizată duminică, 6 aprilie, la Paltinu. Au fost prezenți peste 70 de copii, număr aproape dublu față de prima ediție, cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani, ei provenind de la 12 școli. Concursul a devenit interjudețean prin participarea alături de copiii din județul Suceava a unui echipaj din Almaș, județul Neamț. Ei au prezentat o tehnică nouă de decorare a ouălor, cu hârtie creponată.
 

Alături de participanții la concursul de închistrit ouă, la Căminul Cultural din Paltinu au fost prezenți părinți, bunici și chiar străbunici, dornici de a vedea cum tânăra generație promovează tradițiile zonei. Juriul a avut o misiune grea, deoarece copiii au lucrat cu multă măiestrie, au pus suflet în ceea ce au realizat și, așa cum spunea dna Vera Romaniuc, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bu-covina de la Gura Humorului, președintă a juriului, „aceste tradiții ne fac cunoscuți în Europa și ne ajută să ne păstrăm identitatea ca neam”. Concursul a constat în prezentarea în stil propriu a modelelor și culorilor specifice locului din care provine fiecare echipaj, o demonstrație practică a tehnicii încondeierii ouălor și prezentarea costumului popular, specific zonei. În dubla sa calitate de consilier cu probleme etnice în cadrul Prefecturii Suceava și de președinte al organizației Uniunea Ucrainenilor din România – Ținutul Bucovina, prof. Ioan Bodnar a dorit să precizeze că manifestarea valorifică farmecul tradițiilor huțule, dar și al tradițiilor din alte zone ale județului. În cadrul unui proiect pentru învățământ rural, copiii au strâns documente, au realizat fotografii sau au căutat la bunici și părinți fotografii vechi care constituie o bază pentru reînvierea tradițiilor. O parte dintre vizitatori expoziției de fotografie veche chiar și-au regăsit rude pe care le știau decât din descrierile altor consăteni, iar copiii au fost încântați să-și cunoască înaintașii. Copii au avut ocazia să învețe și cum să-și aranjeze coșul de Paște cu care vor merge la biserică în noaptea de Înviere. În coșul prezentat de copiii îndrumați de înv. Ilaria Pușcă alături de ouă închistrite și ouă încondeiate se mai găsea pască, cozonac, cârnați tradiționali, șuncă, sfeclă cu hrean, brânză, unt de casă, usturoi, tămâie, măciulii de mac. Au fost acordate premii (constând în diplome, dul-ciuri și bani) tuturor participanților. Au fost premiați, de asemenea, copiii care purtau cele mai frumoase și mai autentice costume populare. O contribuție importantă în oferirea premiilor, nu s-a specificat, a avut-o Uniunea Ucrainenilor din România – Ținutul Bucovina, care a oferit 20 de milioane de lei vechi; o delegație de oameni de afaceri din Kolomea (Ucraina) a oferit copiilor cărți de literatură în limba ucraineană. Coordonatorul manifestării, Tudorița Huțuleac, ne-a spus că a fost dorința copiilor de a închistri ouă și de a continua acest concurs, astfel că numărul participanților a fost mai mare la această ediție. Acest concurs s-a „născut” în urma unui proiect pentru în-vățământul rural derulat de Școala din Paltinu cu sprijinul IȘJ Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: