Nota la purtare

Nota la purtare dată elevilor pentru comportamentul din școală pare să piardă din simpatia ministerului de resort, care consideră că s-a cam demonetizat și că nu mai are efect. După ce s-a zvonit că va fi scoasă complet din catalog, secretarul de stat Zvetlana Preuteasa a declarat recent că această notă nu va dispărea complet, ci se va alătura și altor măsuri disciplinare date elevilor care nu respectă ROF-urile școlilor. Dna Preuteasa e de părere că elevii indisciplinați și cu probleme au cam devenit imuni la scăderea notei la purtare și trebuie găsite alte mijloace de a îndrepta elevii pe drumul cel bun. Mi se pare că așa ar fi normal într-o societate profund democratică și profund avansată din toate punctele de vedere.
 

Dar la noi vedem clar că, în pofida modernizării și reformării întregului sistem de învățământ, educația în sine nu a intrat încă pe linia care trebuie. Păi cum să combați altfel – dacă tot nu poți exmatricula sau amenda elevul – decât cu o nota scăzută la purtare, proasta creștere dobândită în cei 7 ani de-acasă, impertinența, violența și altele pe care părintele, acasă, le trece cu vederea sau nu le vede, fiindcă, de exemplu, e plecat la lucru, în străinătate…? Pe vremuri luai nota scăzută la purtare dacă îți pensai sprâncenele, dacă purtai fusta deasupra genunchiului sau spărgeai geamul cu mingea, că alte prostii mai mari nu prea aveai cum să faci. Astăzi elevii au libertatea să facă tot ce vor și încă pe deasupra, fără limite și sancțiuni. E drept că fac toate astea pe pielea lor și a părinților. Dar cum un zgâlțâit nu strică niciodată, așa nici o notă mai mică la purtare din partea dascălilor, ca semn că lor le pasă de cei de care se ocupă. Măcar să le strice media generală!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: