Săptămâna Francofoniei la Școala „Iorgu G. Toma” din Vama

Peste tot în lume, Săptămâna Francofoniei (17-22 martie) a devenit un eveniment de anvergură, care oferă mediilor educative din instituțiile școlare ocazia de a se exprima mândria de a învăța și de a cunoaște bine limba, cultura și civilizația poporului francez.
 

Din 1993, țara noastră a devenit membră cu drepturi depline a Francofoniei și rolul său la nivelul organismului internațional sporește de la an la an (de altfel, a 9-a Conferință la nivel înalt a francofoniei a avut loc la București – sept. 2006). Inaugurată în urmă cu 13 ani la inițiativa I.Ș.J. Suceava, această manifestare, mai ales pe linie culturală, se adresează tuturor factorilor educaționali: profesori, elevi și părinții acestora. La școala noastră, acest eveniment va fi celebrat prin câteva manifestări precum: o serbare școlară (cântece, recitări, dansuri franțuzești), chiar în Ziua Mondială a Francofoniei (joi, 20 martie), o expoziție cu cele mai frumoase caiete de limba franceză ale elevilor (sub genericul „Caietul meu – oglinda mea”), o expoziție de fotografii din timpul vizitelor pe care elevii noștri le-au făcut în localitățile Eybens-Grenoble și Louveciennes-Paris (înfrățite cu localitatea noastră), o ediție specială în limba franceză a revistei școlii, „Anotimpuri”, în care elevi talentați precum Oana Sorohan și Andreea Ilie (clasa a VII-a C), Daniel Carp și Liviu Țigănescu (clasa a VII-a A), Mădălina Bercea (clasa a VIII-a A) semnează creațiile lor, realizate în frumoasa limbă a lui Voltaire și Moliére. La aceste manifestări va participa o delegație din Eybens-Grenoble, special invitată în acest scop. Eleva Mădălina Bercea și profesorul Vasile Axintoi așteaptă cu emoție rezultatele Concursului Internațional al Francofoniei, Culturii și Artelor, organizat de Asociația „Amitié Partajée” (și cu participarea Centrului Cultural Francez din Iași), ce vor fi comunicate în aceste zile (cei doi au participat cu lucrări literare). Pentru noi, românii, franceza a fost și rămâne o limbă dragă inimii noastre. Trebuie ca această frumoasă limbă și această tradiție să rămână vii. (prof. PETRU OMANIA și VASILE AXINTOI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: