„Se lezează interesul legitim public”

Prin ordonanța președințială, Prefectura solicită întreruperea lucrărilor la școala ce a început a fi construită pe un fost cimitir din Găinești – Slatina
Prefectura Suceava cere ordonanță președințială pentru stoparea construcției unei școli pe un fost cimitir din comuna Slatina și va ataca în Contencios Administrativ o hotărâre a CL Slatina privind construcția acestei școli, a anunțat, luni, prefectul Orest Onofrei. Prefectul de Suceava a declarat că, în urma unei sesizări a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților privind începerea lucrărilor la construcția unei școli pe un fost cimitir din localitatea Găinești din comuna Slatina (situație asupra căreia cotidianul Crai nou a lansat semnale de alarmă), s-a con-statat că terenul pe care se construiește școala este identic cu parcela fostului cimitir, motiv pentru care a cerut de urgență ca, prin ordonanță președințială, să se sisteze lucrările.
 

Orest Onofrei

Dl Onofrei a arătat că, din verificări, s-a constatat că, în anul 2006, CL Slatina a aprobat construcția unei școli pe un amplasament din comună, iar în 2007, printr-o altă hotărâre, CL Slatina a schimbat amplasamentul pe un teren identic cu vechiul cimitir. „Se lezează interesul legitim public”, a spus dl Onofrei. El a arătat că Prefectura nu avea de unde să știe că terenul identificat în HCL Slatina pentru construcția școlii este același cu cel al fostului cimitir, pentru că a fost sesizată abia în urmă cu câteva zile în legătură cu această situație, iar în aceste condiții a decis ca hotărârea să fie atacată în Contencios Administrativ. Dl Onofrei a menționat că acel fost cimitir apare în inventarul Parohiei Găinești încă din 1939 și că, potrivit HG 53/2008 privind recunoașterea Statului BOR, „cimitirele parohiale și mănăstirești, ca bunuri sacre destinate exclusiv și direct cultului, sunt insesizabile și imprescriptibile și nu pot fi înstrăinate, schimbate, grevate sau sechestrate”. Totodată, prefectul a arătat că autorizația de construcție a fost eliberată de primarul comunei cu aviz negativ din partea arhitectului județului. Dl Onofrei a mai spus că și Parohia Găinești va intenta proces Primăriei Slatina, pentru că nu i s-a comunicat motivul pentru care i-a fost respinsă cererea pentru obținerea unui titlu de proprietate pentru respectivul teren. Prefectul a mai declarat că în zona respectivă s-au început lucrările, fiind săpată fundația și că, în aceste condiții, Prefectura cere, prin ordonanță președințială, sistarea lucrărilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: