Galerie de artă – atelier de pictură

Încă nu prea este o practică la noi și puțini sunt cei care s-au obișnuit să asocieze o galerie de artă modernă cu un atelier de pictură, mai ales într-o urbe mică (din punct de vedere administrativ-teritorial), dar mare și generoasă când vine vorba de cultură, cum este orașul Gura Humorului. Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din orașul Gura Humorului, în parteneriat cultural cu Grupul Școlar ,,Alexandru cel Bun” din localitate, a dat dovadă de receptivitate, găzduind în Galeria de artă modernă ,,George Cotos orele practice ale clasei a XII-a H (clasă de artă) de la această instituție de învățământ și transformând această galerie și într-un loc în care tinerii artiști se pot manifesta creativ în grup.
 

Astfel că o sală a galeriei a fost transformată în atelier de pictură, fiind prevăzută cu șevalete și alte accesorii, unde elevii lucrează trei zile pe săptămână (miercuri, joi, vineri). Conducerea lecțiilor a fost încredințată profesorilor Cornel Tincu și Viorel Ciocan, care se ocupă de îndrumarea activității membrilor acestei celule de creație, de aprecierea și selecția lucrărilor, de adâncirea pregătirii în domeniul artelor plastice. Amintim că în acest cadru, elevii pot avea acces și la bogatul fond de carte de istoria artei, trimis din Franța și donat muzeului prin bunăvoința pictorului George Cotos. Și că fac de-acum parte dintre obișnuiții vernisajelor unor expoziții personale sau de grup, ceea ce le prilejuiește și întâlnirea cu autorii lor, cunoscuți artiști plastici, cu invitați din domeniul criticii de artă. Încheiem, menționând faptul că în instituția muzeală din Gura Humorului a funcționat în urmă cu doi ani, timp de două săptămâni, o tabără de pictură, icoane pe sticlă, pentru elevii din ciclul gimnazial sub îndrumarea artistei plastice Stela Costache, in București, inițiativă ce va fi reluată și în vara acestui an, în perioada 14-27 iulie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: