Expoziția

La împlinirea a 105 ani de la nașterea Maestrului Ion Irimescu, la ideea și prin stăruința prof. Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului de Artă din Fălticeni care poartă numele cunoscutului sculptor, în sala ,,Aurel Băeșu” a fost deschisă o expoziție in memoriam Ioana Nistor, fiica de suflet a artistului. Ideea, cum spuneam, i-a aparținut prof. Gheorghe Dăscălescu, dar ea s-a bucurat și de sprijinul Prefecturii, al Universității ,,Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiului Național ,,Nicu Gane” și Galeriei Oamenilor de Seamă din Fălticeni, al surorii Ioanei, înv. Elena Apopei, al prof. Maria Holban, din Bogdănești, precum și al familiei Ileana și Ion Paranici.
 

Expoziția, de tapiserie, grafică și documente, mai rămâne deschisă o săptămână, de aceea merită făcut efortul de a o vizita, pentru că nu vom întâlni prea curând atâtea lucrări de Ioana Nistor la un loc, tapiseriile fiind de dimensiuni mari, destinate instituțiilor cu posibilități de expunere ample, și nu intimității unei locuințe. La vernisaj, prof. dr. Gheorghe Macarie le sublinia specificul: abordarea chipului uman, a personalităților istoriei și culturii noastre, a temelor mari ale mitologiei românești, într-o tehnică deosebită, ce se înrudește cu aceea a ebeniștilor, cu arta veche a marchetăriei. În lumea în care intrăm, ele reprezintă, rămân un document artistic de valoare al identității noastre. Cu un an înaintea stingerii sale premature din viață, o fotografie o surprindea pe stradă, în Fălticeni, împreună cu prima femeie neurochirurg din lume, Sofia Ionescu, și cu prima femeie căpitan de cursă lungă, Angela Lefterescu. Mi-o amintesc bucurându-se, onorată că se află în aceeași imagine cu două Doamne din stirpea Oamenilor de Seamă din Fălticeni. Nu bănuia atunci că avea să le urmeze cu adevărat și în Galerie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: