Din cauza activităților multiple de la cabinet

Sindromul “burn-out” atinge tot mai mult medicii de familie

Medicii de familie reprezintă categoria “cu cele mai multe sarcini într-un timp care se contractă”, a declarat recent purtătoarea de cuvânt a Asociației Medicilor Generaliști Suceava, dr. Irina Badrajan. “Suntem suprasolicitați, suferim de sindromul «burn-out», adică stres extrem, care duce la tot felul de efecte proaste, atât asupra sănătății noastre, cât și a activității la cabinet”, a spus dr. Badrajan.
 

Informatizarea cabinetelor medicilor de familie este o altă problemă care bate acum la ușa acestora. Nu toți medicii sunt încântați însă că vor trebui să utilizeze computerul pentru raportări, întrucât consideră că le va răpi mult din timp. “E o mare bătaie de cap informatizarea asta. Eu, în loc să-mi consult pacienții care stau la ușă, trebuie să stau pe computer și să introduc date. Teoretic ar trebui să desfășor 5 ore de consultație pe zi. Dar nu voi putea, dacă trebuie să stau la computer. Voi ține oamenii la ușă. Risc să neglijez, de pildă, o per-soană care stă și așteaptă afară și care, poate, are febră sau știu eu ce probleme urgente, iar eu stau la computer”, ne-a spus un medic de familie care-și desfășoară activitatea în mediul rural. Pe lângă consultații, pre-scrierea de rețete, concedii medicale, programul de eva-luare a stării de sănătate, anumite servicii, medicii de familie exersează acum și Programul SIUI, program informatizat de raportare către CAS și minister. La nivelul județului s-au organizat cursuri cu medicii, pentru ca ei să știe să mane-vreze programul menționat, numai că nu s-au înscris prea mulți, mai ales că sunt destui care nu au computere la cabinet. Dar cum de la minister se aude că laptop-urile promise de ministrul Nicolăescu vor ajunge totuși, începând din 15 martie și până pe 15 mai, la fiecare medic de familie, lucrurile se vor reglementa și oamenii se vor arăta mai interesați de a învăța să lucreze cu programul respectiv. Potrivit dr. Badrajan, pro-gramul SIUI “are imperfec-țiuni și este cronofag”, adică mănâncă din timpul medi-cului. “E greu de manipulat, e imperfect, se deschid un milion de ferestre deodată. Trebuie să introduci toate datele, și cele de la rețete, și de la concedii medicale, și ia mult timp. Apoi, SIUI n-are back-up ca Programul 8, și există riscul ștergerii bazei de date. Deocamdată lumea a sărit în sus, noroc că s-a spus că nu se începe încă lucrul cu el. Oricum, ne va lua mult timp cu introducerea datelor și, în acest context, va trebui făcută o programare strictă a pacienților. Urgența mare se exclude, că merge la spital. E vorba de bolnavul obișnuit, care va trebui programat la o anumită oră; dar pacientul nu e obișnuit cu sistemul de programare și va fi scandal că va trebui să aștepte”. Domnia sa este de părere că, totuși, informatizarea e bună: “Unii s-au obișnuit mai greu să se încadreze într-un sistem informatizat după ce s-au obișnuit altfel. Va fi greu până să ne obișnuim, pacientul va suferi. Vom fi hărțuiți. Dar e bună totuși informatizarea și ar fi normal să fie, pe lângă SIUI, și un program de ac-tivitate a cabinetului, pe computer”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: