Avertismentul

La împlinirea a 105 ani de la naștere, Sărbătoarea Maestrului a fost găzduită de noua sală a Muzeului de Artă ,,Ion Irimescu” Fălticeni. Un pas înainte, dacă ne gândim la spațiile în care s-a desfășurat în anii precedenți și un pas pe loc, dacă ne uităm la lacătul care ține în continuare închise și clădirea-monument și bogăția donației lui Ion Irimescu. Un ,,iubitor de Fălticeni”, cum și-a semnat minunatul cuvânt acad. Constantin Ciopraga, a reamintit participanților ierarhia călinesciană care așeza Fălticenii pe locul trei, după București și Iași, în literatura română, Domnia Sa adăugând că și arta tot atât de sus îl înalță, cu un muzeu unicat, care ar putea onora orice mare centru cultural din Europa.
 

Primarul a intervenind, asigurând participanții că într-un an, un an și jumătate, doi, Muzeul va redeveni funcțional, cu un patos care ni l-a reamintit pe ministrul Culturii Răzvan Theodorescu proclamând Muzeul, acum câțiva ani, Centru Național, ceea ce nu s-a întâmplat nici până astăzi. Dl Jean Cazaban s-a mulțumit să ne arate un film, stăruind pe impresionanta Cetate Carcassonne, locul de origine al Cazabanilor, căreia și Maestrul îi aparține, și pe efortul, încununat cu succes al restaurării ei. Și cum amintirile își au legea lor, Cetatea Carcassonne restaurată ne-a atras atenția tăcut asupra insistenței cu care se vorbește tot mai mult despre sângele franțuzesc după mamă al Maestrului, sânge despre care Ion Irimescu însuși a simțit nevoia să strige atunci când exasperat de lacătul de pe ușa Muzeului a scris negru pe alb că dacă situația acestuia nu se schimbă va fi nevoit să-și retragă donația în favoarea statului francez. Acest avertisment nu poate fi ignorat. Chiar dacă Maestrul nu mai este, documentul rămâne.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: