Pasiuni pierdute

Nu o singură dată un bătrân cizmar de pe strada Ștefan cel Mare, din vecinătatea bazarului (situat pe fostul teren de sport „Voința”) mi-a spus cu mâhnire în glas că nu are cui lăsa moștenire meseria pe care o cunoaște. Se știe că lucrurile cu adevărat importante sunt acelea pe care omul le face cu pasiune, indiferent cât ar fi de neînsemnate pentru alții. Bătrânul cizmar ascultă cu uimire radioul și se tot întreabă de ce tinerii de azi vor să fie căpșunari în țară străină și de ce adică e un lucru josnic să repari pantofi în orașul în care te-ai născut… Dacă e să ne întoarcem în trecut, la sfârșitul anului 1910, erau înregistrați în corporațiile profesionale 606 meșteri, 324 de calfe și 346 de ucenici, cea mai mare parte provenind din Rădăuți. Corporațiile meșteșugărești se compuneau din bărbieri, brutari, cofetari, curelari, frânghieri, săpunari, sitari, ciubotari, legători de cărți, tipografi, ceasornicari, dulgheri sau geamgii, croitori ori curățitori de haine. Tot în această perioadă dispar anumite meșteșuguri cum ar fi lumânăritul sau activitatea de producere a mănușilor.
 

Azi, modernismul, cu toate fațetele lui, a pătruns și până în inima Bucovinei. La tot pasul întâlnești magazine second-hand, adevărate locuri de destindere pentru doamnele din înalta societate, care continuă o mică bârfă începută la cafea, scotocind prin mormanele de haine sosite de prin Europa. Așa că nu-i greu să te îmbraci, nici scump să te încalți, doar a venit vremea când tot calicul se poate mândri cu haine de marcă. Iar dacă unele ceasuri pot fi cumpărate la kilogram, ca să spunem așa, pe strada Putnei, un bărbat ajuns la vârsta maturității trebăluiește atent cu penseta în inima ceasurilor. Căci există în lumea asta lucruri sau oameni de neînlocuit, iar romanticii își duc ceasurile la reparat cu un atașament demn de închis în romane. „Tic, tac”, bate și inima Rădăuțiului, pe care un ceasornicar nevăzut o tot repară și o tot repară. Numai bătrânul cizmar nu știe ce se va întâmpla cu meseria lui, care i-a fost brățară de aur și i-a înseninat viața modestă dar cinstită.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: