Astăzi, pe agenda Comisiei Mixte Guvern-Patriarhie

Situația Fondului Bisericesc

Comisia Mixtă Guvern-Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române urmează să se întrunească, marți, pentru a discuta despre situația retrocedărilor pentru BOR, printre subiecte fiind și situația Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. Avocatul Vasile Lupu, desemnat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să o reprezinte la această întâlnire, a declarat luni că la Comisia Guvern-Patriarhie va prezenta situația Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, care revendică 192.000 de hectare de pădure pe raza județului Suceava. „Sper să găsim o cale de rezolvare mai urgentă, altfel se termină pădurile”, a spus dl Lupu.
 

Așa cum am arătat în ziarul nostru, problema restituirii pădurilor fostei Fundații Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a fost discutată, sâmbătă, la ședința specială de consultare consacrată alegerii unui ierarh în scaunul vacant de mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, tema urmând să fie înscrisă pe agenda primei ședințe a Sfân-tului Sinod. Judecătoria Suceava a decis, anul trecut, anularea actului constitutiv și a statutului fundației Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei în urma unei cereri de constatare a nulității absolute a acestei fundații formulată de fundația Pro Fondbis-1946 Semper din Suceava. Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafețe de pădure și obligă RNP, Direcția Silvică Suceava și statul român, prin Ministerul de Finanțe, să pună la dispoziția FBOB o suprafață de 166.613 hectare. Comisia județeană de fond funciar Suceava și-a declinat, în data de 7 aprilie 2006, competența de soluționare a cererii Fundației Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafețe de aproximativ 192 000 de ha de pădure, motivând că nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar și al Legii 247/2005 a proprietății. Potrivit unei note prezentate în susținerea motivării, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la înființare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere și nu de proprietate, fiind o fundație înființată de stat. Unitățile de cult din județul Suceava au primit în anul 2004, în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetație forestieră, suprafața totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15 000 de hectare. Ulterior, în noiembrie 2004, printr-o Ordonanță de Urgență emisă de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost împroprietărită cu 90 000 de ha de pădure, dar legea de aprobare a acestei ordonanțe a fost considerată neconstituțională de Curtea Constituțională. În urmă cu două săptămâni, cererea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților privind acordarea, de Guvern, Fundației Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundație de utilitate publică, a fost respinsă pe motivul că aceasta acționează doar în numele unei persoane juridice și nu pentru realizarea unui interes public general. Propunând-o ca pe o problemă a Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Daniel relansează, practic, pe temeiuri juridice recuoscute într-un stat de drept, tema statutului Fondului Bisericesc al Bucovinei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: