Sucevenii ar putea plăti și o parte din apa folosită de către consumatorii din mediul rural

Prin intrarea în activitate a noii asociații pentru alimentare cu apă și canalizare, municipalitatea și CL ar fi în situația de a accepta tariful unic stabilit de conducerea acesteia
Municipalitatea suceveană se teme să nu-și piardă libertatea de a decide, împreună cu CL, asupra tarifelor la serviciile de alimentare cu apă, canalizare și epurare. Cel puțin aceasta este perspectiva pe care o oferă proiectul de statut și regulamentul de funcționare al viitoarei asociații pentru alimentare cu apă și canalizare din județ, la care municipiul reședință este nevoit să se asocieze.
 

Noua structură va desemna un operator unic în domeniu (cel mai probabil ACET Suceava), va stabili tarifele pentru serviciile de apă și canalizare și va coor-dona activitatea de la nivelul tuturor localităților membre. Primarul Ion Lungu s-a de-clarat, ieri, într-o conferință de presă, împotriva a două arti-cole din statut, potrivit cărora, la nivel de județ, va fi instituit un sistem tarifar unic. Astfel, pe această cale, asociația își arogă dreptul de a aproba stabi-lirea, ajustarea și modificarea tarifului, în numele și pe seama unităților administrativ-teritoriale componente. „Cu alte cuvinte, Consiliul Local își pierde autonomia în ceea ce privește stabilirea pre-țurilor la apă, aceste atribuții fiind preluate de această aso-ciație pentru servicii de apă și canalizare”, a precizat edilul-șef. Domnia sa spune că în mediul rural, ca urmare a nu-mărului scăzut de consuma-tori, prețurile serviciilor de alimentare cu apă sunt foarte mari și că, în cazul stabilirii unui tarif unic, locuitorii capitalei de județ vor fi nevoiți să acopere și neeficiența din teritoriu. „Trebuie să fim foarte atenți, să vedem care sunt implicațiile acestui sistem, întrucât nu vrem ca să pățim ca și în cazul Proiectului «Utilități și mediu», munici-piul Suceava girând creditul cu un buget mare și beneficiind de foarte puțin. Din contra, a plătit comisioane de risc și penalități de circa 2,5 miliarde lei vechi”, a explicat șeful administrației sucevene. În prezent, sunt beneficiare ale apei curente 58 de unități administrativ-teritoriale din cele 114 din județ, însă nu toate au asigurate și canali-zarea. ACET este operator u-nic în cadrul asociației de comunități din cadrul Programului SAMTID, ocupându-se, în același timp, și de ISPA. Operatorul unic va fi desemnat de noua asociație lărgită, în urma consultării ofertelor înregistrate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: