Pentru a se interveni în prevenirea violenței

Școlile județului vor fi clasificate în funcție de risc

În cadrul programului pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar, școlile județului vor fi clasificate în funcție de riscul pentru violență pentru pe care-l prezintă, pentru a se putea stabili posibilitățile de intervenție. Această măsură a fost stabilită recent, cu prilejul întrunirii Comisiei județene pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar din cadrul IȘJ Suceava, în acest sens solicitându-se școlilor sucevene anumite date pentru a se vedea dacă se încadrează în criteriile de risc, date care trebuie centralizate până săptămâna viitoare.
 

Criteriile de risc sunt amplasarea școlii într-o zonă periferică și cu un nivel ridicat al criminalității, lipsa unor împrejmuiri adecvate a curților și terenurilor de sport, neasigurarea cu pază, existența unor incidente – altercații, conflicte fizice între elevi, furturi, tâlhării etc. între elevi sau între elevi și cadrele didactice, în interiorul unităților sau în zona adiacentă acestora, semnalarea prezenței unor persoane străine care agresează elevii în incinta unităților de învățământ, a terenurilor de sport sau în zona adiacentă acestora, existența mai multor forme de învățământ (zi, seral, frecvență redusă) sau a unor spații de cazare care pot constitui un mediu propice de dezvoltare a infracționalității. S-au făcut și propuneri pentru activitatea din semestrul II al comisiei, dintre care menționăm consi-lierea elevilor cu compor-tamente deviante, la recomandarea diriginților, inițierea unor activități în cadrul parteneriatului școală-familie în școlile cu risc crescut, realizarea unui sondaj sociologic în rândul elevilor privind situa-ția violenței în școală, proiectarea unui program de formare pentru profesorii care predau religia în școli, derularea Programului de pregătire juridică și antiinfracțională a elevilor pentru anul școlar 2007-2008 ș.a. Dintre activitățile care au avut loc deja în cadrul strategiei județene pentru prevenirea și combaterea violenței în școli menționăm constituirea comisiilor la nivelul unităților de învățământ, desfășurarea unor programe educative de educație civică sau consiliere, a unor campanii și emisiuni radio cu elevii, dezbateri și lectorate cu părinții, precum și instalarea echipamentelor de supraveghere video la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară și la Centrul Școlar Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: