Încotro, Doamne iartă-mă ?

Au trecut mai mult de 20 de ani de când am terminat școala și gândul la foștii mei profesori este, dacă nu plin de respect, măcar reținut. Nici dascălii de acum 20 de ani nu erau sfinți și nici cu aluri de monștrii sacri, dar erau oameni cărora îți venea să le spui, cu tot riscul, „domnule” când la modă era încă „tovarășe”. Și buni, și răi, erau „domnii profesori”, o calitate ce se impunea și nu trebuia evaluată, cântărită, comentată. Acum câteva zile, un elev din clasa a XI-a a bătut o profesoară din Botoșani până a băgat-o în spital. A venit la ore beat, și-a aprins o țigară în clasă și, deranjat de reproșurile dascălului, i-a trimis un pumn în gură. Profesoara a dat să fugă, elevul a ajuns-o, a doborât-o și i-a cărat cu mult sârg pumni și picioare până a obosit.
 

Daniela BEALE

Dacă pentru această grozăvie e nevoie și de o explicație, când s-a trezit din beție, elevul a dat-o: profa îi punea note mici și a vrut să-l lase corigent în clasa a IX-a. Încotro, Doamne iartă-mă? Cât se va strâmba lumea asta a noastră? Că și-au pierdut copiii respectul pentru adulți, este incontestabil vina celor din urmă. Toată compasiunea pentru dascălul lovit, dar eu n-aș acuza numai bătăușul de cele întâmplate. S-a ajuns la așa ceva încet, dar sigur, de fiecare dată când s-au tolerat în școli acte grave de indisciplină. S-a păstrat tăcere în multe cazuri, pentru a nu ciunti renumele școlii sau pentru că era mai simplu să nu se facă nimic. În același ritm, profesorii au devenit tot mai mici, mai insignifianți. Astfel, uite că o notă de 5 se poate impune cu un pumn în gură, un 7 cu două picioare în rinichi și mă tem să mă gândesc cum s-ar obține un 10…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: