Ciolăni-m-aș…

Nu pot să-l mai iubesc pe Sadoveanu, cum l-am iubit. Când am văzut cu ochii mei iscălitura Ceahlăului (și din postul de mahăr – deputat ce-mi era) pe sinistrul ucaz ce-l trimitea la moarte pe Lucrețiu Pătrășcanu, comunist de-o ținută intelectuală de invidiat. Nu pot să-l mai iubesc pe Movilă, domnitor moldav și ziditor de mânăstire sucevițană, când l-am descoperit fruncea vânzătorilor voievodului Ion Vodă, cel sfâșiat, cabalinește, atât de câinos și de… Cumplit! De ieniceri, de spahii, de bidivii. Poci duce hâdul pomelnic și mai în-colo. Da… Nimic nou sub soare! Iubesc trădarea, da’i urăsc pe trădători…
 

Dumitru Brădățan

În ultima vreme – și din pricină de interesate alegeri la orizont – peisagiile politichiei mioritice se nuanțează – pitoresc, fistichiu, caraghios – în lălâu baiț de humor balcanic. Pe neașteptatelea, manevre spectaculoase, confirmarea unor rocade doar bănuite anțărț, upercuți sănătoși prin zona brăcinarului. Dimineață – draga mea, la amiază… că-cățea! Nasol! Suntem doar neam (prost) de trișori?! Ia nisnaiu, iane panimaiu. Știu că de când e lumea că… patria ubi bene (țara-i unde-i bine, nu!?). Fi-vom pururea doar niște troglodiți în istorie, calificați doar în puturoase cacealmale, ipocrizii jegoase și șuntări ca la nimenea? Ce modele livrăm junimii, de la care cerem și așteptăm atâtelea?! Ce?! Unde ne sunt modelele d’antan?!? Brâncoveanu Costică, sub propriii ochi, și-a văzut pruncii retezați de capete. Sub ochii lui. Și nu și-a trădat credința. Acu, altă făină se macină la moară. Acolo este țara mea. Și neamul meu cel… ciolănos! Cine poate oase roade. P.S. La ceasul de față, cel mai gustos ciolan… afumat – v-o spui ca un fidel pățit – se papă la Suceava. La Su-ceava! Unde?! Ei, unde!? La, laa… can…canti…na-na-res-taura… A… a Universită… Poftă bună!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: