La 620 de ani de la atestarea Cetății de Scaun

Asediu cu 50 de salve de tun și 100 de profesioniști ai filmului

Aniversarea celor 620 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de Scaun a Sucevei va fi marcată de Complexul Muzeal Bucovina printr-un simpozion la care vor participa 14 specialiști reputați din țară, prin expoziția „Cetatea de Scaun a Sucevei – 620” și nu în ultimul rând printr-un spectacol de teatru și cascadorie ecvestră, care se va pune în scenă asediul cetății.
 

Simpozionul va avea loc vineri, 8 februarie, de la ora 16, și sâmbătă, ora 9,30, la Muzeul de Științele Naturii, fiind anunțată participarea acad. Răzvan Theodorescu, a profesorilor Mircea D. Matei, Ștefan Gorovei și Gheorghe Sion, alături de alți cercetători, profesori universitari și muzeografi din județ și din țară, care s-au ocupat de Cetatea de Scaun de-a lungul vremii sau au efectuat săpături acolo. Expoziția „Cetatea de Scaun a Sucevei – 620” se va deschide la Muzeul de Istorie și va cuprinde piese vechi din colecțiile CMB, materiale arheologice, fotografii și documente rezultate în urma cercetărilor arheologice care au avut loc la Cetate, în diverse perioade, prin care se vor regăsi persoane importante pentru viața cetății, precum Karl Romstorfer, Franz Cavaler de Loges, Simion Florea Marian ș.a. Vineri, de la ora 19, în cetate se va desfășura un spectacol de muzică folk în nocturnă, la lumina făcliilor, la care vor participa printre alții Narcisa Suciu, Victor Socaciu, Mariana Gheorghiu. Considerat de pe acum, pentru publicul larg, cel mai important punct de atracție al manifestărilor, spectacolul de cascadorie ecvestră va avea loc duminică, la ora 17, sucevenii având prilejul de asista la un asediu al Cetății de Scaun, cu cel puțin 50 lovi-turi de tun, pregătit minuțios după un scenariu de Valentin Vasilescu. Potrivit acestuia, spectacolul constituie o premieră pentru Suceava, fiind implicați circa 100 de „profesioniști ai filmului” – cascadori, actori, pirotehniști – și 10 cai. „Am încercat să creăm o ac-țiune reală, cu foarte multe cascadorii. Rugăm publicul să nu se îngrijoreze sau să se sperie, totul e reprezentație. S-a pus accent pe latura realului, n-am urmărit cu strictețe firul întâmplărilor istorice”, a precizat dl Vasilescu. În realizarea scenariului s-a pornit de la primul asediu al Cetății Sucevei de către armata otomană, din 1476, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, cetatea nefiind cotropită.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: