Ieri, la căile ferate, lucrătorii și-au încetat munca timp de trei ore

Protest împotriva Guvernului sau al călătorilor?

Lucrătorii CFR au declanșat, ieri dimineață, o grevă despre care ni s-a explicat că ar fi fost „spontană”, nemulțumiți fiind de noile grile de salarizare aprobate de Guvern. Traficul feroviar a fost întrerupt, între orele 7 și 10, în urma unei acțiuni „neorganizate”, de protest. “Nu a fost o grevă, ci o încetare voluntară a muncii. Suntem nemulțumiți de grila de salarizare”, ne-a declarat dl ing. Doru Iacob, lider de sindicat.
 

Pentru că nu au fost informați despre protestul ceferiștilor, călătorii au înghețat de frig ore în șir, în stațiile Ițcani și Burdujeni, așteptând să plece la destinație. Oamenii nu știau că circulația trenurilor a fost întreruptă, ci că ele întârzie din diferite motive. “Nu ne-a zis nimeni nimic. Stau de o oră în gară. Abia acum am aflat și noi că este grevă. Puteau lipi măcar un afiș pentru ca noi să știm și să căutăm soluții. Tocmai am ieșit din tura de noapte și numai de asta mai aveam nevoie”, ne-a spus Valerică Iambroș, în timp ce aștepta un tren în gara Burdujeni. Ana-Maria Apostol este studentă la Oradea, unde trebuia să ajungă pentru a susține un examen. “Ceea ce mă scoate din sărite este că nimeni nu vorbește cu noi. Să ne explice că este grevă, că trebuie să căutăm alte mijloace de transport. Vor salarii mai mari, dar la noi nu se gândesc!”, ne-a spus indignată tânăra. Printre pasageri se aflau și preșcolari. “Așteptăm trenul de la ora 7 dimineață. Este inadmisibil să stau cu fetița de cinci ani în gară de două ore. Am căutat pe cei de la informații să-i întreb ce anume se petrece, dar nu am dat de nimeni”, susținea Maria Anghel. Trenurile care urma să plece din Stația CFR Ițcani, vineri, după ora 7, au rămas la peroane, iar casele de bilete au fost închise. Lucrătorii CFR nu s-au chinuit să explice călătorilor ce anume se pe-trece pentru a-i determina să caute alte mijloace de transport. S-au ascuns prin diferite birouri, refuzând să dea explicații. Iar mecanicii trenurilor care staționau în Îțcani s-au închis în locomotive de îndată ce au fost luați la întrebări de ziariști. În Stația Burdujeni nu am găsit în birouri decât un agent al poliției TF. S-ar putea înțelege că protestul a fost atât de spontan, încât personalul CFR s-a “evaporat”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: