Până în toamnă, vor fi deschise cinci abatoare la standarde europene

Acestea vor sacrifica și animale din Ucraina și Rusia, operatorii suceveni nemaifiind nevoiți să importe carcase tocmai din Brazilia > Dacă în urmă cu 3 ani era codaș pe țară, din septembrie, județul Suceava va ocupa prima poziție la acest capitol
Sanitar-veterinarii suceveni intenționează să deschidă un punct de inspecție în Punctul de frontieră Siret – Porubnoe. Declarația a fost făcută, într-o conferință de presă, de către directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentară, dr. Petrea Dulgheru, aceasta venind pe fondul intrării în funcțiune, până în luna septembrie 2008, a 5 abatoare la standarde europene.
 

Intervenții în acest sens la Autoritatea Național-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au avut loc încă de anii trecuți, însă în acele momente nu erau încă întrunite condițiile pentru schimburi intracomunitare și comerț între țări terțe. „În următoarele luni va intra în folosință primul abator european, iar atunci vom avea argumentul pentru înființarea acestui punct de inspecție”, a declarat dr. Dulgheru. Domnia sa spune că, în asemenea condiții, se deschide calea pentru importul de animale din Ucraina și Rusia, acestea urmând a fi sacrificate în abatoarele sucevene. Domnia sa a evidențiat că, astfel, procesatorii suceveni vor avea la îndemână, rapid și în siguranță, materia primă necesară, carcasele nemaitrebuind a fi aduse tocmai din Brazilia. Pe de altă parte, în acest mod se va putea veni și în întâmpinarea consumatorilor români din comunitățile din Spania și Italia, care vor să consume carne de calitate din țară. Amenajarea celor 5 unități de abatorizare-procesare este în derulare cu fonduri Sapard. Este vorba despre unitățile aparținând Killer Horodnicu de Jos (în valoare de 1,2 milioane euro), Ancarol Gura Humorului (6 milioane euro), Avastar Liteni (7,5 milioane lei), Nicșan Călinești (3,2 milioane lei) și Prodincom Ilișești (2 milioane euro). „Pentru Bucovina, 5 abatoare moderne înseamnă investiții, aport de valută, locuri de muncă și multe alte avantaje”, a subliniat șeful DSVSA, Petrea Dulgheru. În aceste circumstanțe, dacă în urmă cu 3 ani județul Suceava era codaș din acest punct de vedere, din toamnă va ocupa prima poziție în țară. În Suceava există un efectiv de 200 de mii de bovine, adică circa 15% din totalul național.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: