Uniunea Europeană ne strică prietenia cu vecinii ucraineni

Un grup de civili ucraineni au blocat ieri, timp de o oră jumătate, mașinile românești ce voiau să treacă din Ucraina prin punctul de la Porubne > Vecinii sunt supărați că dau o mulțime de bani pe vize să intre în România, în timp ce românii întră fără viză la ei în țară > Conflictul a fost dezamorsat în jurul orei 18.30 cu ajutorul poliției ucrainene și al reprezentanților administrației locale
 

Punctele de trecere a frontierelor de la Siret și Porubne au fost blocate ieri seară timp de aproximativ o oră și jumătate. În jurul orei 17, în apropierea punctului vamal ucrainean, un cordon de câteva zeci de civili a blocat mașinile românești ce voiau să iasă din Ucraina. Veștile despre eveniment au ajuns la Siret prin puținii șoferi ce au reușit să spargă cordonul și să ajungă în punctul românesc de frontieră. Se pare că nemulțumirile cetățenilor ucraineni sunt legate de ridicarea vizei pentru români, în timp ce ei plătesc pentru o viză de jumătate de an mai mult de 100 de euro, sumă considerată foarte mare. Prin intermediul unor suceveni prinși în blocaj am aflat că lucrătorii și polițiștii din punctul de frontieră Porubne au făcut apel la forțele de ordine care, înarmate cu scuturi și căști, au sosit la fața locului pentru a debloca benzile de intrare în vamă. Alături de poliția ucraineană s-au deplasat acolo, pentru aplanarea conflictului, și reprezentanți ai administrației locale, care au stat de vorbă cu protestatarii. Situația s-a dezamorsat imediat după ora 18.30, când ucrainenii nemulțumiți au acceptat să rupă blocajul. Traficul prin ambele puncte a fost reluat, după ce timp de o oră și jumătate au fost blocate și mașinile ce așteptau în PT Siret, avertizate că „ucrainenii fac scandal cu vizele” și nu pot trece dincolo. Din surse neoficiale am aflat că gestul lor de ieri a fost unul de avertisment, pentru că spiritele s-au agitat de fapt foarte repede după 1 ianuarie, dată de la care românii, în calitate de cetățeni europeni, au putut intra în Ucraina fără viză. Sunt șanse mari ca supărarea cetățenilor ucraineni să dureze. Iar românii care au așteptat ieri să poată intra în țară le-au dat dreptate. Pe de altă parte, aceștia din urmă, victime nevinovate în conflict cât timp beneficiază de legislația europeană, au găsit soluția: „Să intre și ei în Comunitatea Europeană”!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: