Un regat pentru o babă surdă

Momente de calm, de omenie și sărbătoare. E săptămâna dinaintea Nașterii Domnului. Ne trimitem unul altuia, mai mult sau mai puțin patetic – fericiți de apropierea sărbătorilor de iarnă, una obligatoriu petrecută în familie, iar cealaltă, în lume, în înghesuială, la maximă distracție, felicitări din și de carton. Ne facem că uităm și iertăm răul făcut de alții nouă și cel pe care îl putem face la rându-ne lor și ne jurăm unul altuia iubire eternă și numai bine. Pitrocim ca pe moarea de varză răul acumulat în noi, devenind buni și, dintr-o dată, atât de umani. Ne pupăm corespunzător în cuvinte, în așteptarea colindătorilor, și defulăm curativ un puhoi de sentimente creștine.
 

Mugur GEU

În copilărie, mergeam abitir cu colinda, străbătând tot orașul cu blocuri în sărbătoare, în gașcă, până ne lăsau bojocii. Nu uitam, înainte să ne primim obolul, câteodată și 15 bani (15 bani vechi – vechi!), un măr storcit și o nucă de la câte o babă surdă, să spunem tare, să fim siguri că ne aude și pe noi gazda: „La anul și la mulți ani! Sărbători fericite!”. Când apărea baba surdă de după ușă cu nuca și mărul ei storcit, scoțând dintr-o batistă înnodată bănuțul acela infim, ne rușinam să nu-i luăm darul amărât, pentru că știam că e din inimă. Așa o înghețaseră pe ea vremurile, cu tradiții care ei îi spuneau că la colindători se dau nuci, mere și un bănuț. Defulăm, curativ, un puhoi de sentimente, o dată pe an; ce puțin!… Un regat pentru o babă surdă cu nuci și cu mere!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: