Asomarea porcilor: în județul Suceava

Misiune imposibilă

Localnicii nu renunță la tradiție și își sacrifică porcii pentru Crăciun așa cum au procedat părinții și bunicii lor
Standardele europene ne-au impus de la 1 ianuarie 2007 să renunțăm la o parte dintre tradițiile legate de sacrificarea porcilor și a mieilor. Procesul de transformare a satului românesc în sat european, după aderarea la UE, afectează și obiceiurile tradiționale de tăiere a porcului de Crăciun. Începând cu anul 2007, țăranul român este nevoit să țină cont de mai multe aspecte înainte de a-și sacrifica animalele din ogradă pentru masa de sărbători. Animalul trebuie adus la stadiul de inconștiență înainte de a fi tăiat, prin procesul de asomare. Iar tăierea lui ar trebui să se efectueze doar de măcelari profesioniști, respectându-se în mod obligatoriu normele de igienă.
 

În județul Suceava, nici me-dicii veterinari și nici măce-larii nu au încheiat contractul cu ANSVSA București pentru efectuarea asomării. Cu alte cuvinte, țăranul de la noi chiar să vrea să respecte normele europene nu poate. “Medicii veterinari au refuzat să încheie contractul cu ANSVSA Bucu-rești pentru sacrificarea por-cilor prin asomare. Operațiu-nea atrage după sine o întreagă operațiune birocratică. Apoi urmează instruirea, pentru că puțini sunt cei care știu să folosească arma. Asomarea se face cu pistol pentru care trebuie să obții autorizație de la Poliție. Apoi trebuie să te lupți cu mentalitatea omului, care trebuie să te lase să-i împuști porcul, nu să-l omori. Asomarea nu înseamnă moar-tea animalului, ci doar dis-trugerea bulbului rahidian. Animalul nu mai simte, însă nu moarte. Abia după împuș-care se face sângerarea”, ne-a declarat un medic veterinar. După cum era de așteptat, oamenii sunt reticienți față de noul procedeu de sacrificare. “Am tăiat chiar azi porcul. Nu fac asta în fiecare an. L-am cumpărat anul trecut, l-am dus la cineva să-l crească, iar acum vrem să-l transformăm în preparate tradiționale. Aso-marea nu este decât o nouă afacere a celor aflați la guvernare. Am văzut la TV o știre precum că trebuie să plătești trei euro ca să vină unul să-ți împuște porcul”, ne-a spus Mihai H., sucevean în vârstă de 45 de ani. Pentru că în județul Su-ceava nu există încă persoane autorizate să sacrifice por-cinele, în conformitate cu normele impuse de Uniunea Europeană, medicii Direcției Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Alimentelor Sucea-va nu vor aplica amenzi țăra-nilor care-și vor sacrifica por-cul potrivit tradiției în propria ogradă. Singura obligație a gospodarului este să anunțe medicul veterinar de la circa unde este arondat, pentru efec-tuarea analizei în urma căreia se decide dacă porcul va fi bun pentru consum.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: