Sesizare penală pentru moartea prin accidentare a unui muncitor ocazional

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava va face sesizare penală pe numele lui Vasile Lămășanu, admi-nistratorul firmei Magazin Universal din Râșca, în cadrul căreia și-a pierdut viața Radu Gheorghe, mun-citor ocazional în exploa-tarea lemnului. Deși era în concediu de creștere a co-pilului în vârstă de până la doi ani, acesta din urmă a cerut de lucru lui Lămășanu pe funcția de fasonator mecanic.
 

În ciuda faptului că nu avea calitatea necesară, patronul firmei a fost de acord, repartizându-l la lucru pe parcela „Moisa”, câștigată de societate prin licitație. Pe 22 noiembrie, Radu Gheorghe a procedat la dobo-rârea unui fag cu diametrul de 90 de centimetri. Deoarece nu avea pregătirea de specialitate, lucrătorul a acționat tocmai invers față de tehnica de tăiere consacrată. Astfel, fagul în cădere a rupt o creangă dintr-un arbore vecin, ramura lo-vindu-l pe muncitor cu putere în cap. Întrucât nu purta cască de protecție, izbitura a fost fatală, Radu Gheorghe de-cedând. Șeful ITM, Mihai Airinei spune că adminis-tratorul Lămășanu va trebui să răspundă în fața legii, „pentru faptul că a folosit muncă necalificată pentru activitatea de fasonare mecanică a ar-borilor”. Potrivit domniei sale, dacă va fi găsit vinovat, patronul riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani. De asemenea, Magazin Universal va fi sancționată cu amenzi pentru mai multe abateri, printre care cele privind munca la negru și neluarea măsurilor de securitate a muncii. Conducerea ITM recomandă familiei cu 3 copii minori să ceară lui Vasile Lămășanu compensare financiară pentru pier-derea suferită prin moartea tatălui. Radu Gheorghe avea contract de muncă la societatea comercială Antinari Giulia Râșca.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: