Pentru 18,2 milioane lei

Hidroelectrica vinde 7 microhidrocentrale din județul Suceava

> Compania intenționează să privatizeze 16 astfel de unități, la nivelul întregii țări, pentru aproape 7 milioane euro, în februarie 2008
Producătorul de energie e-lectrică deținut de stat Hidroelectrica va organiza, în intervalul 25-29 februarie 2008, cinci licitații cu strigare pentru vânzarea a 16 microhidrocentrale, grupate în loturi, pentru o sumă totală 24,29 milioane lei (6,9 milioane euro), potrivit datelor companiei. Compania intențio-nează să privatizeze cele 16 unități încă de la sfârșitul anului 2006, dar procesul de vânzare, deși a fost anunțat periodic de oficialii Hidroelectrica, nu a avut loc. Totodată, compania de stat a anunțat că în perioada 2007-2008 va privatiza peste 100 de microhidrocentrale, după ce în anii 2004 și 2006 a vândut 48 de unități de acest tip.
 

Primul lot de microhidrocentrale (unități de producere a energiei cu puteri de până la 10 MW) care va fi scos la vânzare este situat în bazinul râului Suha Mare, județul Suceava, și este format din unitățile Mălini, Suha Mare, Poiana Mărului și Văleni. Prețul solicitat de Hidroelectrica pentru cele patru microhidrocentrale este de 11,1 milioane lei. Prețul de pornire a licitației pentru lotul al doilea, format din centralele Slatina, Suvarița și Găinești, situate în bazinul Suha Mică, județul Suceava, se ridică la 7,1 milioane lei. Pentru unitățile din lotul al treilea, compus din centralele Adunați, Bunget 1, Bunget 2, Ilfoveni și Brătești, din bazinul râului Ilfov, ju-dețul Dâmbovița, Hidroelec-trica solicită un preț de pornire a vânzării de 2,1 milioane lei. Lotul al patrulea, reprezentat de centralele Sacadat 1 și Sa-cadat 2, amplasate în bazinul râului Sovata, județul Mureș, va fi scos la vânzare pentru prețul de pornire de 1,5 mi-lioane lei. Microhidrocentralele Feneș 1 și Feneș 2, care formează lotul al cincilea, am-plasate în bazinul râului Feneș, județul Alba, vor fi scoase la privatizare pentru un preț de pornire de 2,4 milioane lei. Hidroelectrica solicită companiilor interesate să par-ticipe la privatizarea micro-hidrocentralelor cu un plan de afaceri pentru o perioadă de până la cinci ani de la data preluării unităților de pro-ducție a energiei, asumarea unui buget de investiții din surse proprii, pentru rea-bilitare și dezvoltare pentru fiecare lot, precum și un program de investiții pentru protecția mediului. Astfel, pentru lotul din ba-zinul râului Suha Mare, cum-părătorul va trebui să inves-tească 2,6 milioane lei, pentru unitățile din lotul Suha Mică – 1,4 milioane lei, microhidro-centralele din bazinul râului Ilfov – 881.563 lei, activele din ba-zinul râului Sovata – 922.547 lei, iar pentru unitățile din ba-zinul râului Feneș – 857.990 lei. Cea mai recentă vânzare a unor microhidrocentrale a-parținând Hidroelectrica a avut loc în octombrie 2006, când compania a privatizat 20 de unități, pentru opt milioane de euro. Anterior, compania deținea 227 de microhi-drocentrale, dintre care 150 erau funcționale. Potrivit angajamentelor asumate față de Comisia Eu-ropeană, Hidroelectrica tre-buia să privatizeze, până la finele anului 2007, toate cele 150 de unități funcționale. Puterea instalată a centralelor Hidroelectrica cumulează 6.325 MW, respectiv aproape 40% din capacitățile totale ale sistemului de producere a energiei din România. Hidro-electrica a obținut în primul semestru al acestui an un pro-fit similar cu cel înregistrat în primele șase luni din 2006, în valoare de 30 milioane lei (nouă milioane de euro), în timp ce veniturile s-au cifrat la 950 milioane lei (circa 285 milioane de euro).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: