Suceveni plecați la muncă în străinătate și falsul de identitate

Pentru a se putea angaja în străinătate, unii suceveni plecați în Italia sau Spania apelează din ce în ce mai des la o soluție ilegală de a obține certificatul medical de la cabinete, neputând să se prezinte personal. Este vorba de fals de identitate, despre care psihiatrul Bogdan Atănăsoaie, de la cabinetul din Policlinică din Suceava, ne-a spus că s-a confruntat de destul de multe ori.
 

Cei care au nevoie de certificat își trimit rude sau prieteni să le rezolve problema în numele și în locul lor: „De multe ori se prezintă la mine la cabinet, pentru examenul psihiatric, persoane asupra cărora am dubii cu privire la identitatea lor, mai ales că văd clar că nu corespunde poza din actul de identitate cu imaginea persoanei respective. Odată a venit o persoană care s-a dat drept o farmacistă pe care, culmea, o cunoșteam”. Dl Atănăsoaie a sesizat chiar Poliția Municipiului despre un caz al unei persoane care s-a dat drept Simona P. din Suceava, asistent medical, care avea nevoie de certificat medical pentru dosarul de liberă prac-tică în străinătate. Persoana care a venit în locul ei a trecut cu bine peste examenul neurologic și de interne, dar nu i-a mers cu… psihiatrul: „I-am spus că sigur nu e persoana respectivă, mai ales că asistenta mea a fost colegă cu ea în liceu și o cunoștea. Am întrebat-o anumite date din documente și s-a văzut clar că nu poate reproduce datele din pașaport. Mă prostește în față. E un caz care se repetă, e o practică obișnuită ca să se prezinte altcineva în locul persoanei care are nevoie de certificat medical pentru angajare. Poate persoana are probleme, cum pot eu să spun că e aptă? Se poate întâmpla să aibă o boală psihică evidentă, eu consult altă persoană și intru în culpă medicală. Aș vrea ca lumea să aibă frică și să nu mai recurgă la asemenea procedee”, a spus dr. Atănăsoaie. În ce privește atitudinea poliției față de cazul sesizat, domnia sa a precizat: „Am sunat la poliție, am vorbit cu un ajutor al ofițerului de serviciu, care mi-a spus că substituirea de persoană nu e o infracțiune”. Fiind vorba de un domeniu medical, l-am întrebat pe directorul adjunct al ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, dacă a auzit de astfel de situații sau i-au fost sesi-zate, răspunsul fiind negativ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: