Nimeni nu dă socoteală nimănui

Este trist că, după aproape 18 ani de capitalism, când se vorbește de sărăcie în România, raportarea se face tot la anul 1989. Care se dovedește în continuare că a fost un an bun în ceea ce privește nivelul de trai, oricât am spune noi că se trăia rău. Altfel cum să interpretezi datele unui barometru pe această temă realizat de Fundația Soros, care numai de simpatii comuniste nu poate fi bănuită? Astfel că, chiar și după cei șapte ani de când țara noastră a devenit „o poveste de succes”, prin ritmul de dezvoltare atins, încât a atras și invidia premierului Marii Britanii, rata sărăciei absolute, deși a scăzut simțitor din 2000 încoace, tot este mai mare decât în anul revoluției anticomuniste.
 

Sava BEJINARIU

Conform respectivului barometru, față de 4 la sută în 1989, anul trecut trăia în sărăcie absolută 13,8 la sută din populație, adică trei milioane de români. E adevărat că este un progres foarte mare față de anul 2000, când sărăcia atinsese 35,9 la sută din populația țării (8 milioane de oameni în sărăcie absolută!), dar mai este de muncit pentru a ajunge la… 1989. Cauzele acestei stări în care se află România, cu o rată a sărăciei absolute încă deosebit de mare în comparație cu celelalte țări din Uniunea Europeană, comparabilă doar cu unele țări foste sovietice, sunt cunoscute. Printre ele se află tărăgănarea la nesfârșit a aplicării reformelor de către cei aflați la putere, de teama pierderii capitalului politic, jaful organizat din avuția națională și privatizarea pe mai nimic a celor mai multe unități profitabile. Și pentru aceasta nimeni nu dă socoteală nimănui. Cu atât mai puțin celor pe care i-au adus la sărăcie absolută.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: