Față de 2006, anul acesta

Creștere îngrijorătoare a numărului posesorilor de arme de foc și a acestora, în județul Suceava

> În clasamentul global al păcii, care se referă și la accesul la arme al populației civile, România ocupă locul 26
În plin proces mondial al luptei împotriva terorismului, al actelor abominabile săvârșite de posesorii de arme legali sau nelegali (zilele trecute, un elev de 18 ani, din Finlanda, a împușcat 8 persoane la școala unde învăța, ca să nu mai vorbim de crimele cotidiene, săvârșite cu arme de foc, pe tot mapamondul, dar care fac sau nu obiectul știrilor de senzație), România ocupă, potrivit unui clasament al păcii, editat de ONU, locul 26. Cla-samentul se referă și la gradul de respectare a drepturilor omului, dar și la nivelul corupției locale.
 

Județul Suceava, unde, în ultimii 2 ani, au fost înregistrate doar trei cazuri de posesori de arme de foc neletale, care au tras împotriva unor semeni, are, în momentul de față, înregistrate la Poliție, 843 de arme de foc neletale – puști și pistoale cu aer comprimat, cu gloanțe de cauciuc etc. (cu 793 de posesori). Față de anul trecut, numărul posesorilor de arme neletale a crescut cu 83. Dacă, în 2006, existau în județul Suceava 1427 de persoane fizice deținătoare de arme de foc letale (puști, carabine, pistoale cu glonț/alice etc.) – cu 2101 arme, în 2007, numărul persoanelor deținătoare de astfel de arme a crescut cu 52 – cu un total de 2255 de arme. În 2006, 95 de firme dețineau 1985 de arme nelatale și letale, iar în 2007, 106 firme dețin 2016 de astfel de mijloace de apărare. Din cele 3.006 de infracțiuni judiciare, un procent de 25% sunt din categoria celor cu violență. Astfel, cele două genuri de infracțiuni reprezintă 13% din totalul infracțiunilor constatate la nivelul județului și 31,3% din totalul infracțiunilor de natură judiciară constatate. În 2007, au fost înregistrate 11 omoruri (cu 17% mai puține decât în 2006). Potrivit unui sondaj stradal, corupția se referă în principal la justiție și medici. Cele mai multe plângeri efectuate la Prefectură împotriva unei eventuale corupții în județ se referă la cauze funciare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: