Până pe 25 ianuarie, la Muzeul de Istorie Suceava

„Comorile Tracilor” – o incursiune prin lumea tracilor

Deschisă până pe 25 ianuarie la Muzeul de Istorie Suceava, Expoziția „Comorile tracilor” aduce în fața vizitatorilor o parte a unui tezaur imens aparținând unor muzee de prestigiu din țară, peste 300 de piese de bronz și fier, arme, unelte, vase și podoabe din vremea tracilor. Sunt spade, topoare, seceri, apărători de braț, coliere, pandative, inele, ciocane de miner, un cazan de bronz folosit la diverse ritualuri, de la Brâncovenești, un complex de vase de lut din cultura Wietenberg, descoperite în 1998, în județul Cluj, într-o groapă mare.
 

Și nu în ultimul rând, câteva piese din Tezaurul cu piese din aur de la Răcătău, în replică, cultura Monteoru, descoperit în 1969, în județul Bacău. Este vorba despre exponate aparținând Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași, Mu-zeului Unirii Alba Iulia, Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeului Județean Botoșani, Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Muzeului de Istorie Aiud și Complexului Muzeal Bucovina Suceava. Coordonatorul expoziției, dr. Bogdan Niculică, a precizat că este pentru prima dată când muzeul sucevean găzduiește o expoziție numai cu produse metalurgice din Epoca Bronzului (timpuriu, mijlociu și târziu) și începutul Epocii Fierului, din Moldova și Transilvania, două provincii istorice care au purtat încă din preistoric permanente „schimburi culturale, de produse și de populație”. „Expoziția de față se adresează publicului larg, în mod deosebit celui sucevean, care s-a întâlnit mai rar cu astfel de piese, elevilor, studenților, profesorilor de istorie și nu numai, care acum au prilejul de a admira pe viu obiecte de patrimoniu care au aparținut civilizației tracice”, precizează dr. Niculică în prefața catalogului deosebit al expoziției, editat de CMB cu acest prilej.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: