Pentru analiza hemoglobina glicozilată

Bolnavii de diabet „atacă” ritmic cabinetele

Bolnavii de diabet au început să se prezinte în număr destul de mare la medicii diabetologi și la cei de familie pentru a-și face analiza gratuită hemoglobina glicozilată, pe care o decontează Casa de Asigurări de Sănătate. La Centrul Județean de Diabet de la Spitalul Județean, joi a fost chiar înghesuială de pacienți care veniseră după trimitere, având în vedere că toți bolnavii de diabet trebuie să-și facă analiza până pe 24 decembrie. Ieri, lucrurile s-au mai potolit acolo, după ce pacienții s-au informat că pot să se prezinte și la medicul de familie.
 

Purtătorul de cuvânt al Asociației Medicilor Generaliști Suceava, dr. Irina Badrajan, ne-a precizat ieri că situația a început să intre în normal, bolnavii prezentându-se ritmic la cabinete. „Au început să vină și cred că vor fi în număr și mai mare în perioada următoare, pentru că n-au prea știut de această analiză. Pentru că nu a fost făcută o informare ca lumea, pe 4 decembrie se vorbea de analiză și noi, medicii de familie, habar n-aveam. Pe 5 am aflat și imediat ne-am informat la CAS despre cadrul legal. Și CAS Suceava tot pe 5 a aflat. Va fi mai multă muncă pentru noi, pentru că sunt niște proceduri noi pe care trebuie să le urmăm, mai ales că trebuie să le dăm tuturor trimitere până pe 24. Un medic de familie cu mai mulți pacienți pe listă are cam 60-70 pacienți cu diabet și va fi sigur muncă în plus. Dar este o probă eficientă și necesară în aprecierea stadiului evoluției diabetului și a tratamentului de urmat”, a declarat dr. Badrajan. Șefa laboratorului de analize medicale din Policlinică, dr. Marilena Groza, ne-a precizat ieri că laboratorul nu prea a fost asaltat de bolnavi, pentru această analiză. „Au fost câteva solicitări, nu multe. S-a anunțat foarte târziu și termenul e foarte scurt. Chiar înainte de sărbători nu știu cui folosește….”, ne-a declarat dr. Groza. Reamintim că pentru a beneficia gratuit de analiza hemo-globina glicozilată, bolnavii cu diabet zaharat aflați în evidențele medicilor diabetologi sau de familie trebuie să se prezinte la aceștia pentru trimitere la unul din cele 10 laboratoare aflate în contract cu CAS. Pentru efectuarea acestei investigații, CAS solicită acestora 174.000 lei. Hemoglobina glicozilată (HbA1C) este indicatorul cel mai utilizat al hiperglicemiei cronice. Măsurând acest indicator se poate determina eficacitatea tra-tamentului prin monitorizarea pe termen lung a reglării nivelului de glucoză serică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: