Pughibalele de la catedră…

Ionel a ajuns acasă, ca de obicei. E gimnazist. Iar acasă, ca acasă: ce-a fost la școală, ce note ai luat, ce și cum… Ionel a șterpelit, fără de știrea părinților, camera, scula de înregistrare. Și, preț de toate orele lui, cu dibăcie specifică, a surprins, în clandestinitate, cam TOT ce s-a discutat în cele patru-cinci ore avute. Când banda a fost decodată, ascultată acasă, mama odraslei, crucită, mai-mai să cază pe spate, să dea în bâlbâială. Ex chatedra, apelative jegoase precum țațe ori cârpe – la tot pasul!
 

Dumitru Brădățan

Dna M., bravă absolventă de liceu, ea însăși acum venerabilă dăscăliță, îmi povestea că, pe vremea ei, un director energic și belicos, personaj… omnipotent (notoriu!), la careu, adesea, apostrofa nemilos școlărimea , de… nu ne mai scotea din vaci și boi! Bine, da’ asta acu treizeci de ani. Da’ povestea lui Ionel se întâmplă chiar săptămâna asta. Brumar 2007! Trei. Andreea, studentă terminatoare la Universitate, îmi povestește că Cutare profesoara ei de…, o tipă tânără, altminteri, le-a făcut pe colegele ei… parașute. Leneșe și parașute! Că… că… nu citesc mai mult, că nu frecventează biblioteca. O fi legitimă exigența, dar retorica e deplorabilă. Sigur, eu știu că Domnu Trandafir (brandul Sadoveanu) a pierit demult. Domnu și-a strâns fânul, l-a urcat în podul șurii și a plecat. Cu… cu… oastea?! Și n-a mai venit… Astăzi, chiar de m-aș întoarce, a-nțelege nu mai pot… Poci doar să văz… ou sont les neiges d’antan?! Da’… Unde sunt ninsorile de altădată?! A fost odată… Iar acum, ceea ce este, nu mai e Poveste. Ci… de poveste…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: